Vesti iz zemlje

06.05.2020. 15:36

Freedom House

Autor: Nova Ekonomija

Srbija ‘ispod crte’ Fridom hausa, ne spada više u demokratske zemlje

Srbija je po prvi put od 2003. godine pala "ispod crte" delimično konsolidovanih demokratija i sada se nalazi u kategoriji tranzicionih odnosno hibridnih režima, navodi se u najnovijem izveštaju organizacije Fridom haus (Freedom House).P...

Foto: Nova ekonomija

Srbija je po prvi put od 2003. godine pala „ispod crte“ delimično konsolidovanih demokratija i sada se nalazi u kategoriji tranzicionih odnosno hibridnih režima, navodi se u najnovijem izveštaju organizacije Fridom haus (Freedom House).

Prema toj međunarodnoj klasifikaciji, „hibridni režimi“ su demokratije koje ispunjavaju samo minimalne standarde za izbor nacionalnog vođstva.

„(U takvim državama) demokratske institucije su krhke i postoje značajni izazovi u zaštiti političkih prava i građanskih sloboda“, navodi se u metodologiji istraživanja.

U analizi se navodi da se u Srbiji negativni pokazatelji u demokratskim reformama i metodama sprovođenja vlasti beleže „pet godina zaredom“.

Promena na rang listi izazvano je povećanjem ocene u kategoriji „korupcije“ usled „kumulativnog povećanja korupcije na najvišem državnom nivou“ koja je uparena sa „nepostojanjem, u nekim slučajevima i uklanjanjem mera i institucija za borbu ili sprečavanje korupcije“.

Od dolaska na vlast 2012. godine, Srpska napredna stranka sistematski je ograničavala mogućnost opozicije da učestvuje u donošenju odluka. Od 2016. do 2018. godine, pred zakonodavce se šalju samo predlozi zakona koje su predložili prijateljski poslanici, a u 2019. godini razmatrala su se samo dva predloga koja su došla izvan sopstvenih redova pre glasanja. Da bi ograničio nadzor nad svojim sopstvenim predlozima SNS je isključio opoziciju iz skupštinskih odbora, a proces preplavljuje nevažnim amandmanima“, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se ukazuje i na praksu usvajanja zakona po hitnom postupku procesa koji bi trebalo da bude primenjen isključivo u vanrednim situacijama i ističe da je tokom 2019. više od polovine zakona u Srbiji usvojeno po hitnom postupku.

Fridom hausa navodi da se u svim postsocijalističkim državama beleži pad demokratskih pokazatelja, odnosno da broj zemalja ocenjenih kao demokratije nikada nije bio niži od 1995, kada je prvi put objavljen ovakav izveštaj.

Na Zapadnom Balkanu, jedino su Kosovo i Severna Makedonija po oceni Fridom hausa ostvarili napredak u odnosu na prošlogodišnji izveštaj, ali su i oni u grupi „hibridnih režima“.

Crna Gora je, pored Srbije, jedina koja je po poslednjem merenju pala „ispod crte“, te se sada i ona nalazi među „hibridnim režimima“.

U toj kategoriji su i Albanija i Bosna i Hercegovina, dok je Hrvatska sada jedina iz regiona u grupi delimično konsolidovanih demokratija.

Izbijanje pandemije pogoršalo stanje demokratije u Srbiji

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.