Srbija je na 62. mestu liste Svetskog indeksa inovacija

Srbija je na 62. mestu liste Svetskog indeksa inovacija (Global Inovation Index) za 2017. godinu, od ukupno 127 zemalja.

Kao prednost Srbije su istaknuti "ljudski resursi" i "klasteri uspešnih ICT i poljoprivredno-tehničkih kompanija", rečeno je danas na predstavljanju tog izveštaja u Beogradu.

Po tom indeksu na prvom mestu po inovativnosti je Švajacarska, slede Švedska, Holandija i SAD.

Ispred Srbije su iz regiona Slovenija (32. mesto), Bugarska (36.), Mađarska (39.), Hrvatska (41.), Rumunija (42.), Crna Gora (48.) i Makedonija (61.).

Iza Srbije se od zemalja regiona nalaze samo BiH i Albanija. Ovogodišnji GII bio je posvećen analizi inovacija u poljoprivredi.

Izdavači tog indeksa su Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO), američki Univerzitet Kornel i Biznis škola INSEAD iz Pariza. Svaka država je vrednovana na osnovu 81 indikatora političkih prilika, obrazovanja, infrastrukture, "biznis sofisticiranosti", "tržišne sofisticiranosti" i drugih.

Centar za razvoj tehnološkog preduzetništva i inovacije ICT Hub je danas prvi put u Srbiji predstavio taj svetski izveštaj koji se objavljuje od 2007. godine i rangira inovativnost zemalja i njihovih ekonomija.

Ekspert za inovativne sisteme Draško Drašković je rekao da kompanije u Srbiji treba da poed saradnje sa "startapovima", razvijaju "interne kapacitete za inovacije".

"Potrebno je fleksibilnije unutar kompanija negovati kulturu preduzetništva. Kompanije treba da prihvate kulturu otvorenosti i da buda manje zabrinute za intelektualnu svojinu i podrže koncept otvorene inovacije. Uloga privatnog sektora treba da bude ključna u pružanju podrške preduzetnicima", rekao je on.

Drašković je istakao da je potrebno odrediti ICT kao strateški sektor ekonomije u Srbiji i razviti institucije za javno-privatno partnerstvo.

Kao primer je naveo formiranje Nacionalne inovacione agencije, dugoročno finansiranje, "digitalno znanje" već od detinjstva, naszavu u školama za informatičke veštine i programiranje. U okviru kompanija, kako je dodao, potrebno je organizovati obuku starijih zaposlenih. 

"Neophodna je i promocija preduzeništva u Srbije", rekao je on i ocenio da "preduzetništvo nije jača strana Srbije", dok se u drugim zemljama o tome uči već u osnovnoj školi.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.