Vesti iz zemlje

24.02.2016. 15:08

N 1

Autor: Nova Ekonomija

Srbija kineskoj kompaniji daje 28.000 evra za jedno novo radno mesto!

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je danas da će sredinom marta u Bariču početi izgradnja fabrike kineske kompanije „Mei Ta“, koja se bavi proizvodnjom automobilskih delova i motora, i u kojoj će biti zaposleno 1.400 radnika.

Sajt Istinomer došao je do ugovora i tvrde da Srbija poklanja milione evra kineskoj kompaniji.

„Projekat vredi 60 miliona evra i zaposliće 1.400 radnika iz Obrenovca i Beograda. To je jasna potvrda da je Srbija na dobrom putu da privuče strane investitore. Fabrika, koja će biti smeštena u Bariču, biće izgrađena 2017. godine, za kada je najavljen i početak proizvodnje“, naveo je Mali u Obrenovcu.

Kako se navodi u saopštenju gradske uprave, Mali je rekao da je teren na kome će fabrika početi da se gradi sada potpuno čist i spreman za gradnju, kao i da je odneto više od 1.000 tona najopasnijeg otpada.

„Veliko mi je zadovoljstvo i što mogu da kažem da je raspisan konkurs za radna mesta u ovoj fabrici. Ona će zaposliti ukupno 1.400 ljudi, od čega će 770 njih biti zaposleno u prvoj, a oko 600 u drugoj fazi“, naveo je Mali.

On je dodao da će ovo biti izgradnja prve velike fabrike u Beogradu posle 2003. godine i iz koje će 100 odsto proizvoda ići u izvoz.

„Takođe, opština Obrenovac je potpisala ugovor sa Tehničkom školom na osnovu koga će učenici završnih godina te škole popodne ići na praksu u novu fabriku, za šta će mesečno dobijati novčana sredstva od 100 evra od opštine. To znači da će se u ovoj opštini primenjivati princip dualnog obrazovanja, koje se uveliko primenjuje u Nemačkoj, Švajcarskoj i Austriji. Siguran sam da će im to veoma značiti za budući posao, a najbolji od njih će posle svog školovanja dobiti i zaposlenje u ovoj fabrici“, rekao je on.

Nakon šest meseci upornog insistiranja i uz pomoć kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja, Istinomer je uspeo da dobije zvanično potpisane primerke Okvirnog sporazuma o investiranju između Srbije i kineskih partnera.

U ugovoru o dodeli sredstava u svrhu realizacije Projekta novog postrojenja u Bariču stoji, kako navodi Istinomer, da će za investiciju vrednu 60 miliona evra, pored podsticaja za novozaposlene Srbija dati između ostalog i 14 hektara vlasništva na zemljištu, utvrđen nasip na Savi, trogodišnje oslobađanje od plaćanja komunalnih troškova i druge olakšice.

U Okvirnom sporazumu o investiranju stoji da će „Mei Ta Europe“ doo „uložiti napor“ da zaposli dodatnih 600 radnika, ali to nije precizirano kao ugovorna obaveza.

Dinamika zapošljavanja predviđena ugovorom je takva da će u ovoj godini u novom postrojenju biti zaposleno 40 novih radnika, u 2017. dodatnih 110 radnika, u 2018. i 2019. po 200 novih radnika, a u 2021. preostalih 120 novih radnika.

Po istoj dinamici država Srbija uplaćivaće po 3,5 miliona evra, odnosno 7 miliona evra u poslednjoj godini.

O „naporima zapošljavanja dodatnih 600 radnika“ u Ugovoru o dodeli sredstava nije bilo reči.

Istinomer piše i da 14 hektara zemljišta država Srbije poklanja investitoru, dok će im preostalih 16 hektara prodati po ceni koja neće prelaziti 1,9 miliona evra.

U Sporazumu stoji da će se naknadno pregovarati o sticanju vlasništva nad preostalih 10 hektara čime bi „Mei Ta Europe“ doo postala vlasnik celokopunog zemljišta u Slobodnoj zoni.

Pored toga, država se obavezala da će o svom trošku u potpunosti infrastrukturno opremiti zemljište (električna energija, voda, gas), dok će „Mei Ta Europe“ doo snositi jedino troškove takse za priključenje na infrastrukturu.

Uz sva davanja predviđena pomenutim ugovorima naša država neće imati vlasničkog udela u Novom postrojenju što znači da neće imati ni pravo na učešće u dobiti.

S druge strane, s obzirom da novo postrojenje posluje u slobodnoj zoni, „Mei Ta Europe“ d.o.o. Obrenovac je oslobođena plaćanja PDV-a, carine, taksi, kao i PDV-a na utrošene energente u skladu sa Zakonom o slobodnim zonama.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.