Vesti iz zemlje

31.08.2018. 11:09

N1

Autor: Politika

Srbija na jesen dobija novi zakon o elektronskim komunikacijama

Pomoćnica ministra telekomunikacija Irini Reljin za N1 kaže da bi ovaj zakon, između ostalog, trebalo da zaštiti kako korisnike usluga mobilnih operatora, tako i pružaoce usluga, jer će biti usklađen sa Zakonom o zaštiti potrošača i Zakonom...

Srbija bi na jesen trebalo da dobije novi Zakon o elektronskim komunikacijama. Pomoćnica ministra telekomunikacija Irini Reljin za N1 kaže da bi ovaj zakon, između ostalog, trebalo da zaštiti kako korisnike usluga mobilnih operatora, tako i pružaoce usluga, jer će biti usklađen sa Zakonom o zaštiti potrošača i Zakonom o obligacionim odnosima.

Reljin je u Novom danu TV N1 objasnila da je novi zakon usklađen sa evropskom regulativom iz 2009. godine i da ima mnogo novina od kojih je, prema njenim rečima, najzačajnija zaštita potrošača.

“Pre svega, to se odnosi na prekomerne računa. Kada račun dostigne vrednost dvostruke potrošnje u odnosu na prethodni period, operator mora da vam pošalje informaciju o tome. S druge strane, nekada se dešava da raskidate ugovore jednostrano, to se do sada plaćalo nadoknadom svih troškova, sada nije tako”, istakla je ona.

Tako će zakon korisnicima omogućiti da u slučaju da žele da prekinu ugovornu obavezu, izaberu način nadoknade štete operatoru u vidu isplate iznosa pune maloprodajne cene terminalne opreme (telefona i drugih uređaja) ukoliko je dobijena uz ugovor, ili isplate razlike u pretplatama koje su iskorišćen, a koje su dobijene pod povoljnijim uslovima uz potpisivanje ugovora.

Reljin je rekla da novi zakon štiti i operatere, pa tako mogu da isključe korisnika koji stvara setnje u mreži, a daje im se i mogućnost fleksibilnog korišćenja spektra, odnosno da mogu da razmenjuju delove spektra i o tome obaveste regulatora.

Prema novom zakonu, operatori su dužni i da za svaku uslugu obezbede mogućnost rodtieljske kontrole. Reljin objašnjava da će roditelji moći da deci zabrane određene brojeve telefona ili da ih ograniče na samo na određene brojeve telefona, ili npr. da im ograniče potrošnju na određeni iznos.

Novi zakon predviđa i još jednu važnu novinu, a to je registracija svih korisnika mobilnih telefona, pa i onih koji koriste pripejd uslugu. Reljin objašnjava da će po stupanju Zakona na snagu, operatori odmah moći da počmnu da registruju nove korisnike, dok će za postojeće korisnike pripejd usluga biti ostavljen rok od devet meseci za registraciju.

Kako je objasnila gošća Novog dana, prikupljanje podataka je neophodno kako bi se sprečile zloupotrebe i kako bi se obezbedilo zakonito presretanje i zadržavanje podataka.

U dogovoru sa Poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, operatori su odgovorni za to da obezbede zaštitu podataka korisnika.

“Podaci ne bi smeli ni na jedan način da budu dostupni van tog zakona”, istakla je Reljin.

Objasnila je i da će se korisnici registrovati u skladu sa pravilnikom koji će tek biti donet, i da će o svim neophodnim koracima za registraciju biti blagovremeno obavešteni putem sredstava javnog informisanja.

Budući da je reč od sistemskom zakonu, predviđeno je donošenje čak 45 podszakonskih akata u periodu od šest do 12 meseci. Zakon bi trebalo najesen da bude usvojen u Skupštini Srbije, a primena prvih odredbi neće početi pre januara, najavila je Irini Reljin.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.