Vesti iz zemlje

23.11.2020. 10:59

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Srbija na zaštitu životne sredine prošle godine potrošila oko 42 milijarde dinara

Ukupni troškovi za zaštitu životne sredine u 2019. godini iznosili su 42,3 milijarde dinara, što je za 10,7 odsto više nego prethodne godine, navodi Republički zavod za statistiku.U strukturi ukupnih troškova ...

Foto: Pixabay

Ukupni troškovi za zaštitu životne sredine u 2019. godini iznosili su 42,3 milijarde dinara, što je za 10,7 odsto više nego prethodne godine, navodi Republički zavod za statistiku.

U strukturi ukupnih troškova za zaštitu životne sredine učešće investicija za zaštitu životne sredine iznosilo je 27,4 odsto, dok su tekući izdaci imali učešće od 72,6 odsto.

Najveći udeo u strukturi investicija za zaštitu životne sredine u 2019. godini bio je za upravljanje otpadom i iznosio je 37,0 odsto, odnosno 4.2 milijarde dinara.

Tekući izdaci za zaštitu životne sredine u 2019. godini iznosili su 30,7 milijardi dinara, odnosno 67,5 miliona dinara manje nego u prethodnoj godini.

Najveći udeo u strukturi tekućih izdataka za zaštitu životne sredine u 2019. godini bio je za upravljanje otpadom ‒ 71,6 odsto, odnosno 22 milijarde dinara.

U strukturi investicija za zaštitu životne sredine u sektorima industrije udeo za prevenciju zagađenja životne sredine iznosio je 13,7 odsto (820,6 miliona), dok su investicije za tretman nastalog zagađenja iznosile 86,3 odsto (5,1 milijarda dinara).

U 2019. godini, učešće troškova za zaštitu životne sredine u bruto domaćem proizvodu iznosilo je 0,8 odsto.

*Projekat „Zaštita životne sredine – otpad nije na bacanje“ finansiran je iz programa podrške medijima Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije. Ovaj tekst, celokupan sadržaj i izneti stavovi su isključiva odgovornost Business Info Group, kao izdavača Nove ekonomije

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.