Srbija

29.01.2019. 12:04

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Srbija nazadovala na listi zemalja sa visokom korupcijom

Srbija

29.01.2019. 12:04

Izmedju korupcije i stanja demokratije u nekoj zemlji postoji uznemirujuća veza i zemlje sa visokom stopom korupcije imaju slabije demokratske institucije i politička prava, pokazao je novi Indeks percepcije korupcije 2018 koji je danas objavila organizacija Transparensi internešenel (Transparency International, TI).
Srbija je medju 180 zemalja na 87. mestu, koje deli sa Kinom, sa indeksom 39 na skali od 0 (veoma korumpirana) do 100 (veoma čista od korupcije).
Pre godinu dana Srbija je sa indeksom 41 bila na 77. mestu medju 180 zemalja i teritorija.
Srbija je u regionu Istočne Evrope i Centralne Azije u kome samo jedna zemlja ima indeks percepcije korupcije veći od 50 (Gruzija) a sve ostale imaju 45 ili manje.
Ceo region poslednjih godina je u borbi protiv korupcije napravio veoma mali napredak, ocenila je organizacija TI.

Uz Gruziju, indeks iznad svetskog proseka (43) u regionu imaju samo Crna Gora (45) i Belorusija (44).
Organizacija TI navodi da je Albanija, čiji je indeks povećan za pet poena u poslednjih pet godina na 36 u 2018, ove godine izgubila dva poena u odnosu na prethodnu.
U grupi zemalja čiji je indeks percepcije korupcije u poslednjih godinu dana pao ili stagnirao su Srbija, Kosovo, Crna Gora, Rusija, Kazahstan i Azerbejdžan.
Na globalnom nivou, ove godine više od dve trećine zemalja sa liste ima indeks ispod 50, a prosek je 43 i podaci, uz neke izuzetke, pokazuju da većina zemalja nije napravila značajniji proboj u borbi protiv korupcije.
„Korupcija odbacuje demokratiju kako bi napravila začarani krug gde korupcija podriva demokratske institucije a slabe institucije sve manje mogu da kontrolišu korupciju“, istakla je direktorka TI Patrisija Moreira.
Najmanje korumpirana zemlja u svetu je Danska sa indeksom 88, a sledi Novi Zeland, dok su na dnu liste Somalija sa indeksom 10 i Sirija i Južni Sudan sa 13.
Najbolje rangirani region je Zapadna Evropa/EU sa indeksom 66 a najgora je Podsaharska Afrika sa indeksom 32.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.