Vesti iz zemlje

24.03.2019. 14:59

Beta

Autor: Infrastruktura železnice Srbije

Srbija postala 23. zemlja članica CERN-a

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) saopštila je danas da je primila Srbiju kao svoju 23. državu članicu nakon što je primila formalnu potvrdu UNESCO da je Srbija pristupila CERN-ovoj konvenciji.
Predsednica Vlade Ana Brnabić kazala je da je ulaganje u naučna istraživanja važno za razvoj srpske ekonomije i da je CERN jedna od najvažnijih naučnih institucija danas.
„Neizmerno sam ponosna što je Srbija postala punopravna članica CERN-a. To će doneti nove mogućnosti za saradnju naših naučnika i industrije sa CERN-om i zemljama članicama CERN-a“, rekla je Brnabić.
PROČITAJTE JOŠ:
Predsednica Saveta CERN-a Ursula Basler kazala je da Srbija ima dugogodišnju saradnju sa CERN-om, a srpski naučnici su kontinuirano uključeni u CERN-ove najveće eksperimente.
„Veoma sam srećna što je zahtev Srbije za članstvom u CERN-u doveo do toga da sada možemo da poželimo dobrodošlicu Srbiji kao državi članici“, rekla je Basler.
Generalna direktorka CERN-a Fabiola Đijanoti navela je da srpska naučna zajednica tokom dugog niza godina dala značajan doprinos CERN-ovim projektima.
„Članstvo će osnažiti dugogodišnju saradnju izmedju CERN-a i Srbije, stvarajući prilike za povećanje saradnje u naučnim istraživanjima, treningu, obrazovanju, inovacijama i deljenju znanja“, rekla je Đijanoti.
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević naveo je da je Srbija, kao država članica CERN-a, spremna da nastavi sa razvojem nauke i obrazovanja, dok će srpski naučnici, istraživači, instituti i industrija imati „mogućnost da se priključe donosiocima važnih naučnih i tehnoloških odluka“.
Kao država članica CERN-a, Srbija će imati pravo glasanja u Savetu, CERN-ovom telu koje donosi najvažnije odluke, i doprinosiće budžetu ustanove.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.