FOTO: Pexels

Srbija prvi put popisala poreske obveznike i stoku 1824. godine

FOTO: Pexels

Srbija ima dugu tradiciju organizovanja i prikupljanja statističkih podataka, a prvi popis, i to poreskih obveznika i stoke, urađen je 1824. godine, kazali su za Novu ekonomiju u Republičkom zavodu za statistiku (RZS) povodom Evropskog dana statistike koji se obeležava 20. oktobra.

Prvi popis stanovništa u Srbiji bio je 1834. godine, a 1862. je početak državne statistike u Srbiji. Te godine je Knez Mihailo Obrenović doneo akt kojim se obavezuje ekonomsko ministarstvo finansija da vodi sve statističke poslove. 

Republički zavod za statistiku osnovan je 1945. godine.  Od 2006. godine RZS deluje kao posebna organizacija, a 2009. je donet zakon o zvaničnoj statistici u Republici Srbiji.

Kako navode u RZS, RZS, u toku kalendarske godine RZS objavi 350 saopštenja i 45 publikacija (uključujući kvartalni časopis Trendovi i Mesečni statistički bilten).  Prva publikacija koju je objavio RZS je Statistički godišnjak 1949. godine. 

U prvih devet meseci ove godine sajta RZS-a je posetilo 310.000 externih korisnika koji su otvorili preko 1.273.000 stranica. U istom periodu ukupan broj korisničkih zahteva pristiglih putem elektronske pošte iznosio je 1.180, od toga 128 zahteva je bilo od medijskih kuća/novinara. 

U medija klipingu RZS je spomenut 3.680 puta, pokazuje statistika o Republičkom zavodu za statistiku.

 


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Aca

    Zato se sad, posle 200 godina, ne slaže brojno stanje stoke u bazi podataka i na terenu. Razlog se zna, ja tebi ti meni!

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.