Vesti iz zemlje

22.04.2024. 08:57

Autor: Aleksandra Nenadovic

Srbija postavlja temelje civilnog nuklearnog programa

Cilj je da u narednim decenijama imamo nuklearna postrojenja

Pixabay

Vlada Srbije će zajedno sa fakultetima i naučnim institutima raditi na stvaranju uslova za korišćenje nuklearne energije u Srbiji, najavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović. Ministarstvo, pre nego što predloži izmene zakonske regulative, planira da sprovede javne konsultacije o nuklearnoj energiji.

„Ta debata treba da bude argumentovana, bazirana na činjenicama i da bude vođena od strane stručnih ljudi. Potreban je zajednički napor kako bismo ovu temu približili javnosti, umesto da, na primer, imamo dezinformacije i širenje neistina o tome kako će se u Srbiji skladištiti nuklearni otpad iz drugih država, što naravno nije istina”, rekla je ministarka posle sastanka sa predstavnicima koji se bave nuklearnim tehnologijama i nuklearnom sigurnošću.

Tema sastanka je bila stvaranje uslova za pokretanje civilnog nuklearnog programa u Srbiji.

Osim ministarke prisustvovali su predstavnici JP Nuklearni objekti Srbije, Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM), Elektrotehničkog, Fizičkog, Mašinskog i Tehnološko-metaruloškog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Prirodno-matematičkog fakulteta i Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, Instituta za nuklearne nauke Vinča, Elektrotehničkog instituta Nikola Tesla, Instituta za fiziku, Elektroprivrede Srbije AD i Srpskog nuklearnog društva.

Ideja sastanka je da sa svim relevantnim obrazovnim i naučnim institucijama, koje se bave naučno-istraživačkim radom na temu nuklearne energije, razgovaramo o tome šta je potrebno da promenimo, pojačamo i poboljšamo kako bismo imali preduslove da razvijamo civilni nuklearni program u Srbiji

Ministarka je dodala i da očekuje da se u inicijativu uključe i drugi predstavnici Vlade i drugih relevantnih institucija.

„Važeći zakon ne postavlja prepreke da se bavimo obrazovnim i naučnim radom. Ali je potrebno da upodobimo naš regulatovni okvir da možemo da idemo korak dalje. A to je da u narednim decenijama imamo nuklearna postrojenja. Stvaranje preduslova za korišćenje nuklearne energije uključuje i tržišne analize o dostupnim tehnologijama na svetskom nivou, jer tek na osnovu tih analiza može se doneti odluka o tehnologijama i partnerima”, rekla je Đedović Handanović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.