Vesti iz zemlje

18.04.2017. 06:25

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Srbija sa 300 izvorišta jedna od najbogatijih izvorima mineralnih voda u Evropi

Sa oko 300 izvorišta vode Srbija spada u zemlje najbogatije izvorima mineralnih voda u Evropi, a njenim flaširanjem bavi se oko 25 do 30 fabrika.

Fabrike, različitih kapaciteta, smeštene su uglavnom u slabo razvijenim naseljima gde su često jedini izvor zapošljavanja.

Sekretar Udruženja za prehrambenu industriju Privrene komore Srbije (PKS) Dimitrije Ivanović, navodi da je ukupna proizvodnja mineralnih voda u Srbiji, prema statističkim podacima u 2016. godine bila oko 6,57 miliona hektolitara, što je dovoljno za domaće potrebe. 

On kaže da potrošnja kod nas nije velika, ali iz godine u godinu raste i za poslednjih 10 godina tri puta je povećana, pa sada po glavi stanovnika godišnje iznosi 70 do 80 litara godišnje, dok je taj prosek u EU oko 150 litara. 

Ivanović međutim navodi da je na domaćem tržištu sve više vode iz uvoza, i to najviše iz Hrvatske, Slovenije i Italije. 

Za proizvođače mineralnih voda, kako je precizirao, ključna je bila 2014. kada je zbog potpune liberalizacije tržišta prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, uvoz mineralnih voda porastao sa 52.316 hektolitara, koliko je iznosio u 2013, na 134.023 hektolitara u 2014. 

„U 2015. Srbija je uvezla oko 130.000 hektolitara vrednosti od oko 3,5 miliona evra, dok je te godine izvezla više od milion hektolitara vode,a izvoz je vredeo više od 20 miliona evra“, rekao je on precizirajući da je najviše izvezeno u Crnu Goru, i zemlje regiona. 

Prema rečima Ivanovića, trenutno stanje u ovoj privrednoj grani nije zadovoljavajuće zbog visine naknada za vodu, poreza na dodatu vrednost (PDV) na flaširanu mineralnu i izvorsku vodu, kao i zbog otvaranje tržišta iz okruženja i EU,što je dovelo i do smanjenja broja zaposlenih u proizvodnji, ali i do zatvaranja pojedinih punionica. 

„Udruženje PKS-a za prehrambenu industriju zajedno sa Udruženjem industrije mineralnih voda su već pokretali inicijative za smanjenje fiskalnih opterećenja na mineralnu vodu, kako bi se održala proizvodnja tih voda u Srbiji“, rekao je Ivanović navodeći da je naknada za korišćenje mineralnih voda u Srbiji, po flaši 1,5 odsto, i taj deo koji ide državi je u Srbiji veći nego u Hrvatskoj i Sloveniji i zato su te države konkurentnije od Srbije. 

Prema podacima PKS-a industrija mineralnih voda direktno zapošljava skoro 3. 000 ljudi, ali taj broj je znatno veći imajući u vidu sve povezane grane.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.