FOTO:Vikimedia

Rasim Ljajić:

Srbija u prvih pet zemalja po porastu broja turista u Evropi

FOTO:Vikimedia

Srbija se nalazi među prvih pet zemalja u Evropi koje beleže najveći rast dolazaka stranih turista, te je taj rast prošle godine iznosio 17 odsto, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je na otvaranju regionalne konferencije "Turizam Srbije" istakao da su ispred Srbije samo Turska, Island i Crna Gora, i konstatovao da je naša zemlja po broju dolazaka stranih gostiji iza sebe ostavila mnoge veće evropske destinacije.

"Kada pogledate ove brojke, mi stojimo jako dobro, posebno što je iz godine u godinu taj rast sve veći. Prognoze su da će i ova godina u tom pogledu biti najbolja do sada", rekao je Ljajić.

Ministar je ukazao da će Srbija ove godine uspeti da ostvari određene cifre zacrtane Strategijom razvoja turizma za 2020. godinu.

Do 2020. devet miliona noćenja

"Mi smo planirali da do 2020. godine ostvarimo dolazak 3,6 miliona turista, a mi ćemo se već ove godine približiti brojki od 3,5 miliona turista", istakao je Ljajić.

Takođe, kaže ministar, planirano je da do 2020. Srbija ostvari devet miliona noćenja, a da su projekcije, naglašava, da će do kraja ove godine biti bilzu 9,5 miliona noćenja.Skoro dve godine pre ovog zacrtanog cilja mi ćemo ostvariti ono što smo planirali ovom Strategijom.

Jedino što Srbija neće uspeti da nadmaši ove godine to je devizni priliv - kaže Ljajić.

Navodi da je planirani devizni priliv do 2020. bio 2,5 milijardi dolara, a da će Srbija do kraja godine ostvariti oko 1,35 millijardi evra.

Nisu iskorišćeni svi potencijali

Međutim, iako te cifre stoje dobro, Ljajić je ukazao da prema strukturi mesta koja strani truristi najviše posećuju su Beograd, Novi Sad, Zlatibor, Kopaonik i Vrnjačka Banja, te da tih pet destinacija privuku 75 odsto svih gostiju, dok 25 odsto se odnosi na sve druge destinacije.

Ističe, i da je u prvih sedam meseci od 925.000 stranih gostiju, Beograd obišlo čak 505.000 ljudi. Ljajić konstatuje da su se te destinacije same izdvojile kao najatraktivnije turističke ponude u zemlji, ali i da potencijali Srbije nisu dovoljno iskoršćeni, naročito srpske banje.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara