Srbija uzima zajam od 100 miliona evra za brzi internet u selima

Pixabay

Srbija planira da uzme zajam od 100 miliona evra kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za projekat uvođenja širokopojasnog intreneta u ruralnim predelima. 

Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zaкona o potvrđivanju ugovora o zajmu (projeкat izgradnje široкopojasne кomuniкacione infrastruкture u ruralnim predelima 2) između Republiкe Srbije i Evropsкe banкe za obnovu i razvoj. 

Svrha projekta je pomoć Srbiji u ubrzanju razvoja brzih širokopojasnih mreža u belim zonama (bez pristupa širokopojasnoj mreži) širom ruralnih područja, sa fokusom na škole kao pristupne tačke i prioritetne korisnike ruralnih širokopojasnih mreža. 

Plan je da se što većem broju seoskih naselja obezbedi konekcija brzine od najmanje 100 megabita po sekundi (Mbps). U naseljima u kojima nema škole kao pristupne tačke biće korišćene druge javne ustanove. 

Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija procenjuje da će preko 90 odsto pristupnih tačaka uključenih u Projekat biti seoske škole. 

Banka će finansirati projektovanje i izgradnju širokopojasne infrastrukture koja će povezivati 1.200 škola i javnih ustanova u Srbiji sa postojećom širokopojasnom infrastrukturom.

Širokopjasni internet predstavlja način povezivanja na internet koji omogućava veliku brzinu prenosa podataka.
Uvođenjem ovog sistema se olakšava komunikacija i povećava dostupnost državne administracije građanima (e-govrnment), osavremenjuje se proces učenja (e-learning), pružaju se brže i kvalitetnije usluge iz obalsti medicine (e-health) i omogućavaju trgovine i plaćanja sa udaljenim mesta (e-commerce). 

Pod kojim uslovima se Srbija zadužuje?

 • rok za završetak projekta je 31. decembar 2025. godine, 
 • zajam se isplaćuje u dve dve tranše, a obe u iznosu do 50 miliona evra,
 • period dospeća zajma je do 15 godina, uključujući period početka do tri godine nakon čega će početi isplata glavnice zajma u 24 jednake polugodišnje rate,  
 • prvi datum otplate zajma je 22. decembar 2024, a poslednji 22. jun 2036. godine,
 • primenjivaće se varijabilna kamatna stopa jednaka referentnoj kamatnoj stopi- šestomesečni EURIBOR, uvećanoj za fiksnu maržu od 1 odsto, uz mogućnost da se kamatna stopa fiksira ako se proceni da je to povoljnija opcija sa stanovišta upravljanja javnim dugom,
 • predviđena je mogućnost prevremene otplate, kao i otkazivanja zajma, u minimalnom iznosu od milion evra,
 • upisna provizija po stopi od 1 odsto ukupnog zajma (milion evra) plaća se jednokratno banci iz spostevnih sredsatava zajamoprimaca i iznosiće 500 hiljada evra za prvu i 500 hiljada evra za drugu tranšu,
 • stopa provizije na nepovučeni deo zajma iznosi 0,5 odsto na godišnjem nivou. 
Internet u seoskim školama do 2022. godine

Ugovor predviđa i obavezu Srbije da, preko Ministarstva trgovine, turizma i telekomuniikacija (MTTT), radi sa konsultantima i drugim relevantnim državnim i lokalnim organima na razvoju i primeni programa obuke o digitalnoj pismenosti i informisanja zajednica u ruralnim područjima. 

Potrebno je obezbediti da najmanje 4000 pojedinaca (uključujući 2000 žena) prođe osnovnu obuku o digitalnoj pismensti, a da najmanje 500 ljudi bude obučeno za korišćenje e-uprave u regionima koji su obuhvaćeni projektom.

Projekta je deo veće inicijative i predstavlja nastavak Projekta izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima potpisanog 30. decembra 2020. godine, koji je obuhvatio 600 naselja. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (2)

 • Nebojša

  Još jedno nepotrebno zaduživanje koje se stavlja na teret budućim generacijama, i jedan ventil za dobru stranački organizovanu krađu . Svakodnevno nas režim uverava u svoju ne kompetentnost, neznanje i lopovluk. Selu je potrebna decentralizacija države, mudro investiranje i modernizacija ekonomije seoskih domaćinstva, kako bi postalo ekonomski održivo i prihvatljivo za život. Naravno, da su i komunikacije bitne, ali ih treba staviti na odgovarajuće mesto u prioritetima. Sve dok o potrebama sela odlučuju Grčići i slični, možemo očekivati da u oronulim i praznim seoskim učionicama, kao i štalama bez stoke, vise neupotrebljni optički kablovi skupo plaćenog brzog interneta.

 • Bolek

  Znamo gde će te pare da odu.Napuniće malo džepove jedan deo ide za predizbornu kampanju jedino neće ni evro potrošiti za uvođenje interneta onima kojima treba.Kad im toliko dobro ide pa zašto kredit.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.