Vesti iz zemlje

18.11.2020. 12:40

Saopštenje, Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

„Srbijagas“ uzima kredit, država garantuje njegovo vraćanje

Vlada Srbije predložila je zakon kojim se Komercijalnoj banci, OTP banci, Vojvođanskoj banci i Sberbanci daje garancija za kredit koji će uzeti Javno preduzeće "Srbijagas". Svrha zaduživanja je izgradnja gasovoda na teritoriji, od granice sa Bug...

Foto: Pixabay

Vlada Srbije predložila je zakon kojim se Komercijalnoj banci, OTP banci, Vojvođanskoj banci i Sberbanci daje garancija za kredit koji će uzeti Javno preduzeće „Srbijagas“. Svrha zaduživanja je izgradnja gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom i drugim susednim zemljama.

Ukupan iznos garancije je 55 miliona evra, a novac od kredita uložiće se, kako je naglašeno u kapital akcionarskog društva „South stream Serbia“ (Južni tok), registrovanog u Švajcarskoj.

„Srbijagas“ će se kod Komercijalne banke zadužiti u inosu do 10 miliona evra, dok će kod OTP banke krediti biti u iznosu os 20 milona evra.

Vojvođanska banka a.d. Novi Sad će odobriti kredit od 15 miliona, a Sberbank u iznosu od 10 miliona evra. Svi znosi kako se napominje biće uvećani za ugovorene kamate.

SKIJALIŠTA SRBIJE SE ZADUŽUJU ZA IZGRADNJU GONDOLE, DRŽAVA GARANTUJE

KREDITINI USLOVI

Komercijalna banka nudi nominalnu kamatnu stopu koja je varijabilna i iznosi tromesečni euribor plus kamatnu maržu na godišnjem nivou u iznosu od 2,12 odsto.

OTP banka i Vojvođanska banka a. d. ponudile su nominalnu kamatnu stopu koja je varijabilna i iznosi tromesečni euribor sa kamatnom maržom koja iznosi 2,34 odsto na godišnjem nivou.

Sberbank nudi nominalnu kamatnu stopu koja je varijabilna i iznosi tromesečni euribor, sa kamatnom maržom od 2,30 odsto na godišnjem nivou.

Otplata kredita vršiće se u dinarima, a iznos će biti indeksiran prema vrednosti evra.

Period trajanja kredita je šest godina, uključujući period počeka od dve  godine, a povlačenje sredstava u jednoj ili više tranši, dok će se otplata vršiti tromesečno.

Kako se naglašava, za sprovođenje zakona o ovim kreditima obezbediće se sredstva u budžetu Republike Srbije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.