Vesti iz zemlje

29.09.2016. 09:31

N1

Autor: Nova Ekonomija

Srbiji će biti zatvorena vrata EU ako ne ispuni dogovorene obaveze prema EZ

Sekretarijat Energetske zajednice predložio je tri mere za Srbiju zbog neispunjavanja ugovornih obaveza, a najneprijatnija je ukidanje evropskih sredstava, potvrdio je za N1 direktor Sekretarijata Zajednice Janez Kopač.

Dodaje da za ispunjavanje obaveza ima još malo vremena i da će, ukoliko ne sarađuje sa Zajednicom, Srbija imati problem u procesu pridruživanja EU.

„Srbijagas nije razdvojio sistem prenosa prirodnog gasa od komercijalnog snabdevanja i zato će na dnevnom redu Ministarskog saveta 14. oktobra biti uvođenje kaznenih mera za Srbiju“, rekao je Kopač.

Istakao je da je gasni sektor u Srbiji je u senci tog nerazdvajanja Srbijagasa, tu nema nikakve konkurencije jer Srbijagas jednostavno ne dozvoljava pristup trećoj strani.

Zašto se razdvajanje delatnosti u Srbijagasu ne sprovodi već godinama i koje su reakcije na najavu kaznenih mera – u tom preduzeću bez odgovora.

Navodi iz Izveštaja o nepravilnostima u prekograničnom toku struje i nepoštovanju evropske regulative od strane Elektromreže Srbije, iz tog preduzeća odbacuju kao netačne, i tvrde – one su plod animoziteta jednog čoveka. Sporno pitanje je i pridruživanje operatora prenosnog sistema jednoj od regionalnih aukcijskih kuća.

„Iako evropska mrežna pravila još u Srbiji nisu obavezujuća, JP EMS je u julu 2016. podneo zahtev za ulazak u vlasničku strukturu aukcijske kući SEE CAO u Podgorici“, ističe se u saopštenju EMS-a.

Nelogičan proces pridruživanja – tim rečima Kopač opisuje nemogućnost EMS-a da kroz članstvo u toj aukcijskoj kući uskladi propise o upravljanju zagušenjima.

„Nekad je EMS bila zamoljena da uđe. Tad nije htela. A sada kosovski operater KOSTT stavlja veto na članstvo, a ne na ugovor o uslugama“, navodi Kopač.

Profesor Petar Đukić kaže da poslednji izveštaj Energetske zajednice ne donosi ništa novo:

„Problemi su posledice višedecenijskog odlaganja strukturnih promena i politizacije energetskog sektora. Zato bi najavljeno uskraćivanje evropskih sredstava Srbiju stimulisalo da se menja. Mislim da će energetska zajednica gledati da sa nama postupa otprilike kao što bi postupala sa svakim lošim đakom, ili ponavljačem, dakle uskratite mu određena prava i mogućnosti, suspendujete ga, vraćate ga da ponavlja razred“, kaže Đukić.

Poslednji voz za Srbiju da izbegne glasanje o najavljenim merama je da Vlada narednih dana da garancije za rešavanje problema, poručuju iz Energetske zajednice. U suprotnom, nepoštovanje pravila na koje se Srbija pre deset godina obavezala znači da su vrata Evropske unije za Srbiju zatvorena.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.