Vesti iz zemlje

28.05.2019. 14:22

Nova ekonomija

Autor: Aleksandra Đenadić, Prvo osnovno tužilaštvo

Srećan vam Dan poreske slobode u Srbiji!

Liberterijanski klub (Libek) čestitao je danas građanima takozvani „Dan poreske slobode“, koji je ove godine u Srbiji pao 28. maja.

„Dan poreske slobode“ određuje se tako što se nivo javne potrošnje u BDP-u pomnoži sa brojem dana u kalendarskoj godini i po potrebi zaokruži na najbliži dan, saopštio je Libek.

„Od danas, 28.maja, prestali smo da radimo za državu i počeli smo da radimo za sebe i naše porodice. Do današnjeg dana radili smo da bismo platili porez na dohodak, socijalne doprinose za obavezno penziono i zdravstveno osiguranje, PDV i akcize pri kupovini proizvoda, porez na imovinu za kuće i stanove u kojima živimo, kao i razne druge manje poreze, takse i naknade“, navodi Libek.

PROČITAJTE JOŠ:

MMF podržao smanjenje poreza na plate u Srbiji

Cene subvencionisanih letova „Er Srbije“ previsoke za južnjake

Liberterijanci dodaju da Hrvati za svoju državu rade gotovo mesec dana duže od građana Srbije, dok Bugari rade dve nedelje, a Rumuni i Makedonci skoro mesec dana kraće. Albanci za svoju državu rade manje od četiri meseca.

Imajući u vidu koliko poreza plaćamo na godišnjem nivou, očekivali bismo da država kao naš servis koji mi plaćamo da radi u našem interesu to radi pružajući usluge višeg kvaliteta“, navodi se u saopštenju.

Međutim, u najvećem broju slučajeva ovo je daleko od istine jer je nivo korupcije u javnim nabavkama visok, pa država rasipa resurse kupujući nepotrebne stvari, političari se prema državnoj imovini ponašaju nedomaćinski, a državna administracija služi za zapošljavanje lojalnih, a ne sposobnih kadrova i članova klijentelističke mreže, dodaje Libek.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.