Vesti iz zemlje

27.11.2023. 18:55

Autor: Katarina Pantelić

Srednjoškolcima po 10.000 dinara, studentima po „crvena“. Koliko to košta?

Foto: Paola Felix Meza

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će svim srednjoškolcima u Srbiji biti isplaćeno 10.000 dinara, dok će studenti putem studentskih kartica dobiti po 1.000 dinara. U narednih deset dana, kako je najavio, novac će biti prebačen jedinicama lokalne samouprave a onda isplaćen roditeljima srednjoškolaca. Dodao je i da smatra da je ova pomoć „posebno važna pred praznike“.

U školskoj 2022/23 godini, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, redovne srednje škole pohađalo je 234.919 učenika, dok je škole za učenike sa smetnjama u razvoju pohađalo 1.846 učenika. To znači da će oko 2,37 milijardi dinar biti dato za ovu namenu, ili preko 20,25 miliona evra.

Prema rečima koordinatorke za program i komunikacije Unije sredjoškolaca Srbije Elizabete Jagice, pomoć koja se daje pred izbore srednjoškolci ne percipiraju kao „predizbornu meru“.

„Pitanje je toga koliko imaju znanja i političke i medijske informisanosti, tako da se to neće tako shvatiti, već kao mogućnost da novac iskoriste na sebe“, rekla je ona.

Istakla je da troškovi srednjoškolaca koji borave u učeničkim domovima iznose mesečno oko 100 evra.

Jagica je rekla da, za razliku od studenata koji imaju indeks, karticu i popuste  uz njih, srednjoškolci imaju jako malo popusta i povoljnosti sa svojom knjižicom.

„Jedna od najvećih mogućnosti je popust ili besplatan ulazak za bazen“, kazala je ona i dodala da samo neke od lokalnih samouprava imaju i besplatne udžbenike za srednjoškolce kao i da trošak za njih može biti i 15.000 dinara.

„Svi ti troškovi su uglavnom na roditeljima, jer srednjoškolci nemaju mogućnost da rade. Verujem da će srednjoškolcima ova pomoć značiti jer sada imaju mogućnost da priušte sebi neke stvari koje im možda roditelji ne bi kupili. Verujem da će novac iskoristiti za nešto što im se dopada ili neki koncert, a možda i putovanje“, kazala je Jagica.

Dodala je i da bi budžet za izdvajanja za mlade trebalo da bude veći i da bi o mladima trebalo da se brine i na druge načine a ne samo kroz jednokratnu pomoć.

Studentima deset puta manje novca

Prema rečima predsenika Srbije Aleskandra Vučića, studente će na karticama pored popusta čekati umesto najavljenih 500, „hiljadarka“ koju će moći da iskoriste.

Prema podacima Studentskog centra Beograd, cena sva tri obroka u menzi  za studenta koji se finansira iz budžeta iznosi ukupno 266 dinara.

Od toga, za doručak je potrebno izdvojiti 56 dinara, ručak 120 i večeru 90 dinara.

Ukoliko je student na samofinansiranju, onda je cena obroka veća, pa tako sva tri obroka u toku dana koštaju ukupno 680 dinara. Od toga doručak košta 130 dinara, ručak 310 i večera 240 dinara.

Predsednica Upravnog odbora Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) Gordana Adamov podsetila je da ovo nije prvi put da država ima kratkoročne mere za mlade, da je i prošle godine pred izbore mladima bila isplaćena pomoć u iznosu od 100 evra.

„KOMS podržava bilo koju meru pomoći ka mladima ali realno gledano ovo nisu sistemske mere. Potrebno je da država sistemski brine o mladima, a ne samo kratkoročno“, rekla je Adamov.

U školskoj 2022/23 godini, na svim visokoškolskim ustanovama i na svim nivoima studija u Srbiji, prema podacima RZS-a je bilo upisano 248.508 studenata. To znači da će za ovu namenu biti utrošeno oko 248,5 miliona dinara.

Na pitanje zašto je sada velika razlika u pomoći studentima i srednjoškolcima, Adamov je kazala da je to možda zbog toga što studenti imaju i popuste na karticama i da je to već neka vrsta pomoći i olakšice

„Država za omladinsku politiku izdvaja 0,08 odsto budžeta što je izuzetno mali procenat. Kada je prethodnog puta bilo izdvojeno 100 evra za mlade kao kratkoročna mera, taj budžet je bio govtovo 20 puta veći nego onaj koji se izdvaja u toku cele godine za omladinske politike“, kazala je ona.

Dodala je i da KOMS uvek apeluje da treba sistemski brinuti o mladima i unaprediti njihov položaj, promeniti zakonodavni okvir u segmentu brige o mladima.

Prethodne godine, mladima od 16 do 29 godina je dva puta bilo isplaćeno po 100 evra, potom još 5.000 dinara.

Ove godine, majkama dece do 16 godina isplaćeno je po 10.000 dinara za svako dete, a 30. novembra će penzionerima biti isplaćena pomoć od po 20.000 dinara i socijalno ugroženima po 10.000 dinara dan kasnije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.