Vesti iz zemlje

09.03.2018. 11:36

Blic

Autor: Nova Ekonomija

Srpkinje moćne biznismenke, bolje od Hrvatica i Norvežanki

Bonitetska kuća Bisnode napravila je analizu o tome kakav je uticaj žena na privredu u 11 zemlja i ispostavilo se da su žene iz Srbije poslovno moćnije od onih iz Hrvatske, Norveške i Švajcarske.

Povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta, bonitetska kuća Bisnode je pripremila analizu – BIWI Indeks 2018 (Bisnode Index of Women Influence), kojim se proverava kakav je uticaj žena na privredu u 11 zemlja – Austriju, Hrvatsku, Češku, Mađarsku, Poljsku, Srbiju, Slovačku, Švajcarsku, Nemačku, Norvešku i Sloveniju.

Ovaj indeks meri uticaj žena prema udelu preduzeća u vlasništvu žena u odnosu na ukupan broj preduzeća, zatim udeo broja zaposlenih u preduzećima sa ženskim vlasništvom u odnosu na ukupan broj zaposlenih, kao i koliki je udeo prihoda i profita tih preduzeća u odnosu na ukupni prihod i profit.

Srpkinje u sredini

Najveći uticaj na domaću privredu imaju Slovenke čiji je BIWI indeks 127,6, slede Mađarice (124), Austrijanke (106,6) i Nemice (106).

Srpkinje sa indeksom od 93,2 su u sredini od 11 zamalja, ispred su još Poljska (98,5 ), a lošije od nas stoje Hrvatice (89,9), Norveškinje (85,9), Slovakinje (83,3), pri čemu najmanji uticaj na privredu imaju žene iz Švajcarske (78,1) i Čehinje (71,9).

U Norveškoj veća zaposlenost u preduzećima žena

Preduzeća u vlasništvu žena u Norveškoj, Austriji i Poljskoj imaju u proseku više zaposlenih nego preduzeća koja su u vlasništvu muškaraca.

U Norveškoj je zaposlenost u preduzećima u vlasništvu žena 21 odsto iznad proseka privrede, dok je u Austriji sedam odsto, a u Poljskoj je skoro izjednačen.

U drugim zemljama, odnos između udela zaposlenih u ženskim preduzećima i udela ženskih preduzeća je manji od 1, što znači da preduzeća sa ženskim vlasništvom zapošljavaju manje ljudi nego ona u vlasništvu muškaraca. Srbija sa indeksom od (0,74) je iza Slovenije (0,97), Nemačke (0,94), Hrvatske (0,84), a ispred Mađarske (0,78), Švajcarske (0,69), Slovačke (0,68) i Češke (0,58).

U Austriji ženske firme ostvaruju veće prihode.

Preduzeća u vlasništvu žena u Austriji u proseku ostvaruju 13 odsto više prihoda u odnosu na prosek privrede.

U drugim zemljama, osim u Sloveniji gde je dva odsto, ženska preduzeća u proseku imaju znatno niže prihode od preduzeća u vlasništvu muškaraca, ukazuju podaci Bisnode.

U Srbiji taj indeks iznosi 0,86, a ispred nas je još i Švajcarska (0,88). Manji prihodi ostvaruju se u ženskim prduzećima u Nemačkoj (0,85), Norveškoj (0,81), Hrvatskoj (0,77), Mađarskoj (0,64), Poljskoj (0,63), dok najlošije kotiraju Slovačka (0,59) i Češka (0,40).

Najveći profit prave Slovenke

Profitom se najviše ističu preduzeća sa ženskim vlasništvom u Sloveniji, budući da je njihov profit u proseku veći od profita preduzeća u vlasništvu muškaraca i devet odsto veći od proseka slovenačke privrede. U drugim zemljama, profit preduzeća sa ženskim vlasništvom je mnogo manji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.