Vesti iz zemlje

12.01.2024. 09:31

Poslovne novine

Autor: Čedomir Savković

Srpska preduzeća trećina svih brzorastućih kompanija u regionu

Nova ekonomija, Dušan Đorđević

Među TOP 1.000 kompanija u Adria regionu najviše je kompanija iz Srbije (306), potom iz Hrvatske (299) i Slovenije (223), a najmanje iz Crne Gore (49). Zbir prihoda ovih hiljadu rangiranih kompanija u prošloj godini iznosio je 12,9 milijardi evra.

Ekspanzija kupovine nekretnina dovela je do toga da je među vodećim djelatnostima prema Složenoj godišnjoj stopi rasta (CAGR%) u Adria regiji, ali skoro i u svim zemljama pojedinačno izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, prenele su Poslovne novine.

„Mnogo je onih koji smatraju da je kupovina nekretnina najbolji način da se zaštite od inflacije. Tako je građevina uzela primat brzog rasta nad nekada vodećim djelatnostima drumskog prevoza i računarskog programiranja“, dodaje se u tekstu.

SITUACIJA U BIH

Sa ukupno ostvarenih 12,1 milijardu evra prihoda TOP 1.000 kompanija iz BiH skoro su rame uz rame po zbiru prihoda TOP 1.000 u Adria regiji, koji iznosi 12,9 milijardi evra. BiH je jedina koja među top tri vodeće delatnosti po CAGR% nema građevinski sektor.

Odmah iza ove delatnosti enorman rast prihoda u ovoj regiji beleže putničke agencije, hoteli i privatni smeštaj, što može da se tumači kao povećani rast turizma nakon stagnacije putovanja tokom pandemije.

Ekonomski zamah Adria regiji dao je ubrzani rast tržišta nekretnina čime je sektor građevinarstva postao predvodnik među brzorastućim industrijama.

Najnoviji poredak brzorastućih kompanija u ADRIA Regiji našao se po prvi put na online platformi koju su plasirale Poslovne novine.

KRITERIJUM: RAST PRIHODA U POSLEDNJE TRI GODINE

Sveobuhvatan spisak koji sadrži po 1.000 kompanija iz svake zemlje uključujući i posebno za ADRIA Regiju temelji se na rastu prihoda kompanija u poslednje tri godine i preciznom rangiranju uz poštivanje međunarodnih standarda.

Kompanije su kategorisane po delatnostima, a rangirane prema Složenoj godišnjoj stopi rasta (Compound Annual Growth Rate – CAGR).

Prateći svetske trendove, a nakon sedam godina uspešne realizacije u BiH projekt „Brzorastuće kompanije“ prerastao je granice i u skladu sa tim na regionalnom nivou biće prepoznatljiv pod nazivom „Fastest Growing Companies ADRIA 1.000“.

Srpsku privredu u 2021. godini obeležile kineske kompanije

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.