Vesti iz zemlje

21.04.2017. 13:27

Autor: Nova Ekonomija

Srpska privreda ostvarila profit od 229,3 milijardi dinara

Srpska privreda beleži rast u svim oblastima i ona je danas neverovatno bolja nego što je bila u 2014. godini, rekao je državni sekretar Dragan Stevanović tokom predstavljanja godišnjeg Biltena finansijskih izveštaja za 2016.godinu na konferenciji za novinare u Agenciji za privredne registre. U publikaciji su objavljeni zbirni podaci iz tek obrađenih statističkih izveštaja za 2016. godinu koje su do kraja februara Agenciji dostavila privredna društva, preduzetnici, kao i ostala pravna lica.

Stevanović je naveo da je to rezultat politike koju vodi Vlada Srbije, a sprovodi je Ministrstvo privrede.

„To nas obavezuje da i dalje nastavimo tako da radimo, i ja verujem da će se u 2017.godini zabeležiti još bolji rezultat“, rekao je Stevanović.

Ružica Stamenković, registrator u Registru finansijskih izveštaja, istakla je da su pozitivni rezultati srpske privrede koji su započeti u 2015.godini nastavljeni u 2016. godini. Privreda je nastavila da se kreće uzlaznom putanjom. Oporavak srpske ekonomije bio je ubrzaniji nego prethodne godine, što pokazuje rast bruto domaćeg proizvoda od 2,7 odsto, kao i rast industrijske proizvodnje od 4,7 procenata.

„Izvoz je značajno porastao, i to za 11,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Godišnju stopu inflacije koja je ostala na prilično niskom nivou od 1,6 odsto pratilo je umereno slabljenje nacionalne valute – vrednost dinara u odnosu na evro je opala za 1,5 odsto, a u odnosu na dolar za 5,3 odsto na kraju 2016.godine u odnosu na kraj 2015.godinu,“ navela je.

Sve se to odrazilo na poslovanje pravnih lica i preduzetnika u toku 2016.godine što pokazuju i rezultati poslovanja koje su oni ostvarili.

„Na kraju 2016.godine privrednu delatnost je obavljalo ukupno 131.058 privrednih društava, a Agenciji je izveštaje dostavilo 98.991 društvo. Ti izveštaji su obrađeni za 97.543 društva, na koja se u proseku odnosi oko 99.5 odsto osnovnih finansijskih podataka svih društava, i na osnovu obrađenih podataka dati su osnovni nalazi o poslovanju domaće privrede u 2016.godini“.

Povećanje broja zaposlenih nastavljeno je i tokom 2016.godine. Privredna društva su na ukupnom nivou zapošljavala 1.036.057 radnika, što je godišnji rast zaposlenosti 45.157 radnika.

Najveći pozitivan neto rezultat koji je pratio rast zaposlenosti ostvaren u prerađivačkoj industiji. U tom sektoru, nakon prošlogodišnjeg negativnog rezultata od 24,2 milijarde dinara, iskazan je dobitak u visini od 91,1 milijardi dinara, dok je broj zaposlenih povećan za 13.362 radnika.

„To je sektor koji je zapošljavao najveći broj radnika, ukupno njih 319.150. Sektor trgovine na veliko i malo uvećao je broj zaposlenih na 8.653 radnika, što čini ukupno 204.908 radnika, a dobitak na nivou tog sektora je 41,6 milijardi dinara, što je nešto manje nego u prethodnoj godini kada je iznosio 2,6 odsto“, rekla je Stamenkovićeva.

Intenzivan rast broja zaposlenih, čak 9.930 radnika zabeležen je u sektoru administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti, a taj sektor beleži i višegodišnji rast profitabilnosti-pozitivan neto rezultat uvećan je sa 0,8 milijardi dinara na 3,0 milijardi dinara. 

„Visoka profitabilnost uz rast zaposlenosti je zabeležena i u sektoru snabdevanja električnom energijomm gasom, parom i klimatizacija i sektor stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti. U sektoru snabdevanja električnom energijom ukupan dobitak od 29.5 milijardi dinara veći je za 113,1 odsto od prošlogodišnjeg, dok je broj zaposlenih porastao za 3.539 radnika, pa je u tom sektoru ukupno bilo zaposleno 42.217 radnika“, rečeno je u Agenciji za privredne registre.

Na nivou sektora stručnih, naučnih delatnosti pozitivan neto rezultat je 2,6 puta veći nego u prethodnoj godini i iznosi 17.9 milijardi dinara, sa brojem zaposlenih od 55.731, sa 3.628 povećan na godišnjem nivou. Visok pozitivni rezultat od 33,4 milijarde dinara obeležio je sektor informisanja i komunikacija, a najveći godišnji rast profitabilnosti je bio u oblasti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva sa 8,6 milijardi dinara četvorostruki rast dobitka.

Što se tiče teritorijalnog aspekta, najintenzivniji rast pozitivnih rezultata i porast broja zaposlenih ostvaren je u regionu Beograda.

„Pozitivan neto rezultat privrednih društava tog regiona iznosi 133,7 milijardi dinara i veći je za 76,6 odsto nego u prethodnoj godini, a istovremeno je broj zaposlenih na godišnjem nivou povećan za 5,7 odsto, pa je u društvima tog regiona bilo zaposleno 44,0 odsto od ukupnog broja radnika u svim privrednim društvima ukupno njih 456.324“, istakla Ružica Stamenković.

Rastuća profitabilnost i rast zaposlenosti obeležila je i teritorija Vojvodine, a slede region Šumadije i Zapadne Srbije, kao i Južne i Istočne Srbije.

I Javna preduzeća  nastavila su sa profitabilnim poslovanjem, rečeno je, i time su prekinula seriju negativnih rezultata u 2015.godini. Pozitivan neto rezultat bio je 21,2 milijarde dinara i za 61,0 odsto je veći nego prethodne godine, dok je broj zaposlenih 120.000.

I preduzetnici su imali bolje rezultate, pa je tako 17.098 preduzetnika koji su imali obavezu dostavljanja izveštaja zajedno iskazalo pozitivan neto rezultat od 7,3 milijarde dinara, što je za 14,6 odsto veće od godine pre, dok je ukupan broj zaposlenih 120.000.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.