Srpska višnja tražena je i u Americi, Evropskoj uniji, pa čak i u Japanu. Ni Francuzi nisu ravnodušni, jer ne mogu bez nje u likeru.
Berba višanja se polako privodi kraju, a celokupan prinos sa 85 hektara starog i 40-ak hektara novog zasada Poljoprivrednog dobra Zaječara skladišti se u njihovim hladnjačama.
„Svima je u interesu da se na zapadnom tržištu pojavimo sa gotovim proizvodom, pa ćemo u narednim godinama svi tražiti izlaz ka tome“, kaže Dragan Đorđević iz Poljoprivrednog dobra Zaječara.
On se nada da će gotovi proizvodi biti traženi kao i sirovine i polu-proizvodi koji se isporučuju Evropskoj uniji, Australiji, Americi i Japanu.
Svakodnevno u hladnjači radi 90 ljudi u 2 smene. U kartonu od 10 kilograma dozvoljena je jedna ili dve koštice, a ključno je da nema crva, da bi taj karton išao u prvu klasu. Ukoliko ne odgovori zahtevima, ide u dalju preradu, na primer za proizvodnju pekmeza.
Francuzi žele višnju u alkoholu, a tražene su u nekoliko oblika.