Srbija

04.07.2024. 16:05

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Srpski energetičari protiv upotrebe malih nuklearnih elektrana

MaxPixel

Srbija

04.07.2024. 16:05

Eventualna primena nuklearnih tehnologija u energetskom sektoru Srbije trebalo bi da se oslanja na proverene, konvencionalne nuklearne elektrane najnovije generacije i dobre prakse iz Evropske unije, a još uvek ne na male modularne reaktore za koje se ni u svetu nema dovoljno praktičnih iskustava, jedna je od poruka sa Međunarodnog savetovanja „Energetika 2024“. 

Na jednom od panela u okviru ovog događaja govorilo se o eventualnoj mirnodopskoj primeni nuklearnih tehnologija u energetskom sektoru Srbije.

Poručeno je da ako se struka u javnoj raspravi usaglasi i građani to demokratski odluče, takva primena treba da se oslanja na proverene konvencionalne nuklearne elektrane najnovije generacije i dobre prakse iz EU, a još uvek ne na male modularne reaktore za koje se ni u svetu nema dovoljno praktičnih iskustava, navodi se u saopštenju Saveza energetičara. 

Na panelu je ukazano i na činjenicu da u slučaju izgradnje nuklearne elektrane u Srbiji energetska zavisnost od isporučioca tehnologije i isporučioca nuklearnog goriva biva apsolutna i veoma delikatna u geopolitičkom i bezbednosnom smislu, a da ne treba zanemariti ni visoku cenu nuklearnih tehnologija, kao ni druge rizike, dok je jedna od pozitivnih strana naveden kontinuitet isporuke bazne energije.

Međunarodno savetovanje ENERGETIKA 2024 održano je, kako se navodi, u godini u kojoj bi trebalo da postaju vidljiviji pozitivni efekti dekarbonizacije energetike, transporta i industrije sa ciljem saniranja posledica sve ubrzanijih klimatskih promena i sve intenzivnijeg zagađenja životne sredine.

„Međutim, konstatovano je da dosadašnja politika EU prema Zapadnom Balkanu nije dovela do ubrzanije energetske tranzicije. Prema razmišljanju velike većine učesnika Savetovanja povećane ambicije Srbije u tom pogledu, morale bi biti praćene transparetnom finansijskom i drugom podrškom EU“, navodi se u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.