Vesti iz zemlje

29.12.2022. 10:25

Ekapija

Autor: Nova ekonomija

Srpski naučnici: Radimo na baterijama kojima ne treba litijum

Foto: Pixabay

Istraživački tim iz Srbije razvija multivalentne-jonske baterije. One će moći da zamene upotrebu litijum-jonskih baterija čime će se doprineti da one budu jeftinije i ekološki prihvatljivije u proizvodnji.

Kako je prenela eKapija, istraživački tim je okupljen oko projekta HiSuperBat, koji se finansira u okviru PROMIS programa Fonda za nauku Republike Srbije koji je  namenjen mladim istraživačima.

Litijum-jonske baterije su do sada predstavljale najbolje rešenje kada je u pitanju skladištenje velikih količina obnovljive energije.

Možemo ih naći svuda: od mobilnih telefona, preko laptopova do električnih automobila.

Ipak, proizvodnja litijum-jonskih baterija sa sobom nosi izazove, od ograničenih resursa litijuma, do skupe i manje bezbedne proizvodnje koja može imati značajan negativan uticaj na životnu sredinu.

Upravo zato istraživači projekta HiSuperBat sa rukovodiocem dr Milicom Vujković sa Fakulteta za fizičku hemiju u Beogradu razvijaju dostupnije i bezbednije alternative.

U pitanju je razvoj baterija baziranih na multivalentnim jonima kao što su kalcijumovi, magnezijumovi i aluminijumovi joni.

Šta sve znamo o projektu za iskopavanje litijuma u dolini Jadra?

Multivalentne-jonske baterije omogućavaju jeftiniju, jednostavniju i bezbedniju proizvodnju, a samim tim i cenu ovih baterija, jer se radi o elementima koji su mnogo više dostupni u prirodi i čija je proizvodnja bezbednija.

Koristeći inovativni pristup HiSuperBat projekat će razviti nove i isplative elektrodne materijale visokog kapaciteta, za njihovu primenu u kalcijum, magnezijum ili aluminijum-jonskim baterijama.

U tom smislu, biće rešena ključna pitanja koja se odnose na malu sposobnost skladištenja energije. Takođe, istraživači će razviti hibridni model baterija u obliku novčića koji ne sadrži litijum niti zapaljivi toksični elektrolit.

Ideja o eksploataciji litijuma u Srbiji od strane kompanije Rio Tinto naišla je na veliki otpor javnosti u Srbiji, nakon čega je obustavljen njihov projekat „Jadar“ koji je trebalo da se sprovede u okolini Loznice.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.