Cake news Vesti Vesti iz zemlje

29.09.2023. 08:00

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Šta izvršitelji dobijaju novim sporazumom sa katastrom?

Foto: Nova ekonomija/Paola Felix Meza

Nakon najavljenih izmena zakona kojima se daje mogućnost izvršiteljima da utvrđuju dokumentaciju u katastru, zbog čega su se advokati letos oštro pobunili, još nema zvaničnog Nacrta tog predloga. Međutim, pre nekoliko dana Republički geodetski zavod (RGZ) i Komora javnih izvršitelja potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, kojim se omogućava izvršiteljima „brža razmena informacija“ sa službama katastra.

Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji potpisali su Borko Drašković, direktor RGZ-a i Bojan Кostić, predsednik Komore javnih izvršitelja.

„Ovaj sporazum omogućava bržu razmenu relevantnih informacija, smanjujući vreme potrebno za pripremu i sprovođenje izvršiteljskih postupaka. Ova saradnja donosi niz prednosti za građane Srbije, uključujući ubrzanje postupaka, veću sigurnost podataka i pristup tačnim informacijama“, navodi se u saopštenju Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

Nova ekonomija je pisala u julu da su najavljene izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju kojima se proširuju nadležnosti javnih izvršitelja, koji bi u budućnosti mogli da utvrđuju verodostojnost dokumentacije i da pružaju pravnu pomoć građanima prilikom upisa nekretnina.

Advokatska komora Srbije (AKS) najoštrije je osudila najavljene izmene Zakona o izvšenju i obezbeđenju i proširenju nadležnosti javnih izvršitelja. Tri sindikata RGZ-a, takođe su se protivila predloženim izmenama.

U Komori javnih izvršitelja kažu da za najavljenu inicijativu za izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju još nema teksta zvaničnog Nacrta za izmene Zakona.

Sporazum koji su sad zaključili Republički geodetski zavod i Komora javnih izvršitelja ne odnosi se na konkretna pitanja obuhvaćena inicijativom, „već se Sporazumom unapređuje dosadašnja odlična saradnja RGZ-a i Komore“, kažu u Komori javnh izvrštelja za Novu ekonomiju.

„Imajući u vidu da javni izvršitelji u okviru izvršnog postupka gotovo svakodnevno sarađuju sa službama katastra, zaključeni sporazum će omogućiti bržu razmenu relevantnih informacija, uz dodatni razvoj sigurnosnih procedura, čime se obezbeđuje potpuna zaštita podataka i integritet informacija“, kažu u Komori javnih izvršitelja.

Ukoliko nadležni usvoje inicijativu i predlog za izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju, javni izvršitelji ne bi pružali pravnu pomoć u formalnom smislu, ali bi utvrđujući sve podatke neophodne za upis nepokretnosti i podnošenjem zahteva za upis u katastar, pomogli građanima da reše svoja višegodišnja nerešena imovinsko-pravna pitanja, kažu u Komori.

Advokatska komora Srbije letos je saopštila da se protivi najavljenoj izmeni Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Izmene se odnose na rešavanje upisa prava svojine u katastar nepokretnosti u situaciji kada vlasnik poseduje staru i nepotpunu dokumentaciju za upis.

Advokatska komora Srbije protivi se da davanju nadležnosti izvršiteljima da pružaju pravnu pomoć građanima prilikom upisa prava u katastar.

„Pružanje pravne pomoći koje je prema odredbi člana 67. Ustava Srbije u isključivoj nadležnosti advokature i službe pravne pomoći pri lokalnim samoupravama“, saopštila je Advokatska komora Srbije.

Nebojša Pejčinović, iz Sindikata Republičkog geodetskog zavoda „Nezavisnost“ izjavio je za Novu ekonomiju da je informacija o potpisivanju Sporazuma između RGZ-a i Komore javnih izvršitelja bila je iznenađenje za sve.

Iz ugla zaposlenih i sindikata u RGZ-u to je pitanje veoma problematično.

„Prvenstveno zbog upitnog kapaciteta javnih izvršitelja za rad sa predmetima u kojima su otvorena i nerešena mnoga pitanja koja nisu samo pravne već i tehničke prirode. Čak i sama identifikacija nepokretnosti je za sve one koji nisu geodezi ili ne poznaju način funkcionisanja katastra i njegovog održavanja veoma komplikovana“, ocenjuje Pejčinović.

On podseća i na Izmene zakona o izgradnji i odredbe o besplatnoj konverziji zemljišta koje su donete u avgustu ove godine, ali da „ni posle dva meseca još nije stigla instrukcija kako će se taj postupak sprovoditi“.

„To ukazuje da su mnoge odluke koje su donete nedovoljno promišljene i da se donose stihijski. Očigledno da je komunikacija između RGZ-a i Ministarstava veoma otežana jer se donose odluke koje nisu primenjive u praksi“, ukazuje Pejčinović.

Prema njegovoj oceni, od ovakvog sporazuma „samo će izvršitelji imati koristi, a dostupnost svih podataka iz baze katstra može biti višestruko zloupotrebljena“.

Javni izvršitelji će raditi na rešavanju imovinsko-pravnih odnosa

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Прво не ради се о геолозима него о геодетама то су два различита
    занимања. Друго нико нигде није видео текст споразума,треће улога правника у катастрима сведена је на обичне писаре који само уносе и бришу податке.
    И најзад ни речи о томе које се све одредбе устава и закона крше овим споразумом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.