Srbija

10.04.2024. 08:58

Politika, Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Šta koči groblje za kućne ljubimce?

Foto: Beoinfo/Grad Beograd

Srbija

10.04.2024. 08:58

Izgradnja prvog groblja kućnih ljubimaca u Beogradu, koje se nalazi u Bloku 51 na Bežanijskoj kosi, završeno je u septembru 2023. godine, ali još uvek nije počeloda radi, piše Politika

Javno komunalno preduzeće „Pogrebne usluge”, koje će upravljati ovim kompleksom, još uvek nije preuzelo ovo počivalište na korišćenje, upravljanje i održavanje.

Kompleks je i dalje u rukama investitora radova, a to su Sekretarijat za komunalne i stambene poslove i Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju.

Kako je Politici rečeno u Gradu, u narednom periodu planirana je primopredaja, a trenutno je u toku tehnička provera celokupne infrastrukture.

Grad Beograd doneo je u decembru Odluku o sahranjivanju kućnih ljubimaca kojom se uređuje način obavljanja ove komunalne delatnosti, o čemu je Nova ekonomija pisala.

Sahranjivanje pasa, mačaka, golubova, egzotičnih i divljih životinja na teritoriji Beograda obavljaće se na osnovu pisanog zahteva.

Grobno mesto, odnosno mesto za smeštaj urne, preduzeće „Pogrebne usluge” daveće u zakup na period do deset godina, uz mogućnost produženja.

Sahranjivanje će se vršiti na novoizgrađenom groblju za kućne ljubimce, a kremiranje posmrtnih ostataka u krematorijumu koji se nalazi na području gradske opštine Palilula, u okviru groblja Lešće.

Prevoz posmrtnih ostataka uginulog kućnog ljubimca do groblja za kućne ljubimce organizovaće vlasnik ljubimca.

Sredstva za sahranjivanje kućnih ljubimaca obezbeđivaće se iz cene komunalne usluge koju plaćaju neposredni korisnici, budžeta Grada Beograda i drugih izvora.

Za zakup, uređivanje i održavanje objekata na groblju, kao i za korišćenje usluga na groblju (održavanje puteva i staza, prostora između grobnih mesta, zelenila, javne rasvete, čistoće i reda i dr.), korisnik usluge će plaćati zakup, odnosno naknadu.

Odluku o ceni komunalne usluge donosi preduzeće „Pogrebne usluge“, a saglasnost daje gradonačelnik grada Beograda.

Na groblju za kućne ljubimce je (između ostalog) zabranjeno paljenje sveća i vršenje verskih obreda, prodavanje bilo kakve robe bez odobrenja preduzeća, ostavljanje hrane na grobnim i drugim mestima na groblju, hranjenje životinja…

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.