Vesti iz zemlje

27.12.2021. 16:02

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Šta su prosvetari tražili od države, a šta su dobili?

Zaposleni u obrazovanju u 2022. godini mogu da računaju na povećanje zarada za svega sedam odsto i to je jedini zahtev kome je država delimično izašla u susret. U novcu to znači da je osnovica sa 3.582 dinara porasla na 3.833, pa će poč...

Pexels

Zaposleni u obrazovanju u 2022. godini mogu da računaju na povećanje zarada za svega sedam odsto i to je jedini zahtev kome je država delimično izašla u susret. U novcu to znači da je osnovica sa 3.582 dinara porasla na 3.833, pa će početna plata nastavnika sa VII stepenom stručne spreme iznositi 66.393 dinara, odnosno biće uvećana za 4.343 dinara. 

Ukoliko je nastavnik i razredni starešina njegova zarada će biti dodatno uvećana za četiri odsto, odnosno za 2.655 dinara. Identično je i dodatno uvećanje za 10 godina staža (0,4 odsto po godini) pa će zaposleni sa VII stepenom, starešinstvom i 10 godina staža primati nešto preko 71.000 dinara. 

Što se tiče nastavnog osoblja sa VI stepenom, oni će mesečno zarađivati  57.040 dinara, odnosno 3.731 dinar više nego do sada.

Ni pred usvajanje budžeta za 2022. država nije uvažila sindikate obrazovanja kao socijalne partnere. Sva četiri reprezentativna sindikata tražila su razgovore o povećanju plata, a njihov prvi zahtev bio je uvođenje platnih razreda od 1. januara u celom javnom sektoru. I to je jedino u čemu su sindikati bili složni. U svemu ostalom su demonstrirali tradicionalno nejedinstvo. Ovoga puta čak i oni koji su do juče nastupali zajedno. Zato su im se i zahtevi prema Vladi razlikovali.

DOSIJE Koliko nas je koštala online škola

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) i dalje insistira na poštovanju Sporazuma, potpisanog 2015. godine posle velikog štrajka prosvetnih radnika, u kome je bilo predviđeno uspostavljanje platnih razreda od 1. januara 2016.

– Unija se zalaže za odnos zarada 1:3 gde su minimalne plate za pomoćne radnike i tetkice (oko 35.000 dinara), dva bi bili administrativni radnici (primali bi oko 70.000), a koeficijent tri bi nosili svi fakultetski obrazovani u školama (plata bi im bila 105.000 dinara).  S obzirom da se Unija SPRS već 22 godine zalaže za ovakve odnose očekujemo značajno povećanje zarada u našem sistemu u naredne tri godine počevši od decembra 2021. godine u iznosu od 20 odsto na sadašnju cenu rada, što bi se nastavilo i u 2022. i 2023. godini u istom iznosu od 20 odsto.  To bi dovelo do željenog odnosa u narednom periodu, koji je realan, ako je prosveta jedan od stubova našeg društva, kako vlast govori – poručio je početkom novembra Vladimir Adžić, šef resora za finansije u USPRS, na konferenciji za novinare ispred Vlade Srbije. 

Unija je tražila i da se zaposlenima u obrazovanju isplati po 35.000 dinara na ime šest zaostalih svetosavskih/novogodišnjih nagrada, kao i da dobiju po 25.000 dinara iz ušteda, ostvarenih u sistemu smeštanjem tehnoloških viškova.

Na spisku zahteva ovog sindikata je i korekcija koeficijenata nenastavnom osoblju sa četvrtim stepenom (sa 8,62 na 13,42) i petim stepenom (sa 9,16 na 13,65), kao i korigovanje koeficijenta šefa računovodstva sa četvrtim (sa 11,15 na 13,73) i šestim stepenom stručnosti (sa 13,73 na 14,88), koliko iznose koeficijenti u nastavi. Unija se zalaže i da se povećaju koeficijenti nenastavnom osoblju kojima se plate dopunjuju do minimalca, i to na 9,30.

Sindikat obrazovanja Srbije je uoči usvajanja budžeta organizovao jednočasovnim štrajk upozorenja, zahtevajući, između ostalog, povećanje cene rada za sve zaposlene u obrazovanju za 15 odsto, ako već nema platnih razreda. Taj sindikat je tražio i da se izjednače cene rada za sve delatnosti u obrazovanju, pošto trenutno postoje tri različite osnovice (jedna za osnovne, srednje škole i domove učenika, druga za studentski standard, a treća za visoko obrazovanje). 

I Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) je kao kompenzaciju za odlaganje platnih razreda tražio povećanje zarada za 15 odsto, kao i da se koeficijenti nenastavnog osoblja od četvrtog do šestog stepena stručnosti u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika, izjednače sa koeficijentima nastavnog osoblja sa istom stručnom spremom. Od ovih zahteva ogradio se jedan broj članica SRPS-a, koje ne priznaju aktuelnog predsednika Slobodana Brajkovića, napominjući da nisu bili konsultovani o njihovoj sadržini. 

Četvrti reprezentativni sindikat obrazovanja – Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ je nakon usvajanja budžeta za 2022. uputio zahtev Vladi i resornim ministarstvima, tražeći dodatno povećanje cene rada za 15 odsto do kraja 2022. godine. „Nezavisnost“ smatra da su zaposleni u obrazovanju zaslužili novogodišnju nagradu u iznosu od 10.000 dinara, jednokratnu pomoći od 20.000 dinara zbog otežanih uslova rada i preopterećenosti usled pandemije, kao i da od 1. januara počnu da dobijaju topli obrok i regres.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.