Vesti iz zemlje

10.11.2018. 12:22

Tanjug

Autor: Agencija "Fič rejtings"

Stabilni izgledi za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije

Agencija "Fič rejtings"

Agencija „Fič rejtings“ zadržala je stabilne izglede za poboljšanje kreditnog rejtinga za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou BB.
Potvrđeni su i stabilni izgledi za njegovo dalje pobošljanje, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).
Kako se navodi u saopštenju NBS, odluka agencije o potvrđivanju stabilnih izgleda za povećanje kreditnog rejtinga Srbije doneta je na osnovu ocene da će ekonomska politika i u narednom periodu doprinositi daljem jačanju makroekonomskih pokazatelja, unapređenju poslovnog ambijenta i smanjenju javnog duga. 
„Fič rejtings“ konstatuje da je inflacija niska i stabilna, pri čemu se očekuje njeno kretanje u granicama cilja i u narednom periodu i približavanje nivou od tri odsto u 2019. godini. Pored očuvanja stabilnosti cena, ova agencija ističe i sve bolje pokazatelje bankarskog sektora, povećanje kvaliteta aktive banaka, povećanu adekvatnost kapitala i postignute rezultate na smanjenju problematičnih kredita, koji su na najnižem nivou od kada se taj pokazatel? prati. 
Agnecija navodi da je međugodišnji rast bruto domaćeg proizvoda Srbije u prvoj polovini godine bio snažniji od očekivanog i da je iznosio 4,9 odsto, vođen investicijama i rastom potrošnje. Ovakva kretanja opredelila su „Fič rejtings“ da poveća projekciju privrednog rasta za ovu godinu sa 3,5 na 4,3 odsto. 
Procenjuje se da će i ove godine, i uz visok rast državnih investicija, biti ostvaren suficit u budžetu, a ističe se i plan Vlade Srbije da prioriteti u budžetu za narednu godinu budu kapitalne investicije, smanjenje poreskog opterećenja na rad i mere za podizanje životnog standarda. 
Kada je reč o javnom dugu, „Fič rejtings“ ocenjuje da će se smanjenje njegovog učešća u bruto domaćem proizvodu nastaviti i ove godine. 
Agencija očekuje smanjenje spoljne neravnoteže u narednoj godini, pri čemu ističe da će neto priliv po osnovu stranih direktnih investicija i dalje u potpunosti pokrivati tekući deficit. 
Uzimajući u obzir postignute rezultate i očekivanja za naredni period, agencija ocenjuje da postoje stabilni izgledi za dalje povećanje kreditnog rejtinga Srbije, kaže se u saopštenju NBS.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.