Srbija

30.11.2023. 09:21

Večernje novosti

Autor: Katarina Pantelić

Stan na dan puni privatne džepove, a prazni javnu kasu

Foto: Paola Felix Meza

Srbija

30.11.2023. 09:21

Pravom broju nekretnina koje se u Srbiji izdaju kao „stan na dan“ teško je ući u trag, iako zakonska regulativa jasno definiše obaveze vlasnika da registruju i kategorizuju svoje objekte za ovu namenu. S druge strane, praksa pokazuje da se vrlo često stanovi izdaju „na crno“. Tako i državna kasa ostaje praznija za porez, dok se istovremeno smeštajni kapaciteti popunjavaju, i to po raznolikim cenama, pišu Večernje novosti.

Stanovi na dan nude se širom zemlje, a osim iznajmljivanja smeštaja u višespratnicama, vlasnici kuća takođe se upuštaju u ovakav vid poslovanja.

Epidemija neregistrovanih objekata za odsedanje, čiji vlasnici samim tim nelegalno ostvaruju dobit, zahvatila je popularne planinske i banjske centre, međutim, Beograd je i dalje najpopularniji među stranim turistima.

Prema podacima jedne od beogradskih agencija za izdavanje stana na dan, samo tokom novembra oglašeno je dvadesetak novih objekata.

„U mirnijem periodu godine, kao što je ovaj novembar, priključuju nam se vlasnici koji su pokušavali da izdaju stanove. Kada vide da im je potražnja nezadovoljavajuća, odlučuju se za agenciju“, rekla je agentkinja za nekretnine Nataša Marković za Novosti.

Cene izdavanja smeštaja u okviru stana na dan su šarenolike. Prema rečima agentkinje Nataše Marković, pred novogodišnje praznike, kada se očekuje da popunjenost kapaciteta bude dobra, cene se nisu menjale. Tako se apartmani mogu naći po ceni od 35 evra, pa čak i za 200 evra po danu.

Ova agencija ima oko 200 stanova u ponudi, a nezvanična procena je da samo na teritoriji Beograda ima oko 1.500 nekretnina koje su dostupne za kratkoročni period.

Na nivou Srbije, kako piše list, gotovo je nemoguće prebrojati apartmane koji se iznajmljuju na svega nekoliko dana, ali broj kojim se barata je 13.000.

Za kategorizaciju smeštaja nadležne su lokalne samouprave, a prema rečima profesionalnog upravnika iz Novog Sada Radovana Trifunova, nemoguće je ući u trag objektima koji se izdaju.

„Vlasnici stanova koji se odluče da nekretnine oglase za izdavanje, dužni su da prijave svaku promenu stanara“, rekao je Trifunov i dodao da je najčešći slučaj ipak da se ta informacija prećuti čime se krše odluke o kućnom redu.

Srce prestonice atraktivno je stranim turistima. Novi Beograd poželjan je zbog koncerata i održavanja sportskih događaja, dok su Vračar i Slavija traženi zbog blizine bolnica. Od letos, smeštajni kapaciteti popunjeni su i oko železničke stanice Prokop.

Prema njegovim rečima, neretko se događa da gosti svojim bahatim ponašanjem i bukom iz stana, odaju vlasnika da se bavi izdavanjem stana na dan, iako bi na vratima apartmana trebalo da stoji nalepnica koja jasno ukazuje na to.

Inače, nadležni napominju da su inspektri neprestano u kontroli ovakvih smeštajnih kapaciteta budući da su privatni iznajmljivači nekretnina nelojalna konkurencija hostelima i hotelima, upravo zbog nelegalnog rada i neplaćanja poreza. Kazne za neregistrovane objekte iznose do 350.00 dinara.

Poreski kalendar za decembar

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.