Foto: Nova ekonomija

„Stanovi na dan“ pod lupom ispekcije

Foto: Nova ekonomija
Inspektori uskoro kreću u kontrolu „stanova na dan", jer od 1. jula, počinje paušalno oporezivanje ležajeva, pišu Večernje novosti.

Najčešće lokacije za iznajmljivanje ovakvih stanova nalaze su u velikim gadovima i turističkim mestima, a kako se procenjuje, svaki drugi ležaj izdaje se na crno.

Turistički radnici pozdravljaju pravila koja uvodi novi Zakon o turizmu i koja se odnose na to da će vlasnici turističkih objekata, koji se vode kao fizička lica, morati zakonito da posluju. Oni će puniti javnu kasu, poboljšaće se kontrola rada, ali i statističko evidentiranje.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, ove izmene i paušalno oporezivanje neće zaživeti jednostavno, zbog različitih poteškoća.
Kako navodi ovaj dnevni list, u srpskoj prestonici kategorizovano je 1.614 smeštajnih jedinica sa 3.868 ležajeva, ali se procenjuje da se duplo više izdaje na crno.

Kada je Beograd u pitanju, najviše takvih mesta nalazi se na opštini Stari grad, a u otkrivanju ovakvih slučajeva inspekciji najviše pomažu sugrađani i profesionalni upravnici zgrada.

Prema pisanju Novosti, porez će se obračunavati tako što će se poreska stopa od pet odsto prosečne bruto zarade u prethodnoj godini koju je vlasnik ostvario iznajmljivanjem, množiti sa brojem kreveta i koeficijentom turističkog mesta, što će iznositi oko 3.500 dinara po krevetu.

Očekuje se da će na taj način Grad godišnje zaraditi blizu 13 miliona dinara.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara