FOTO: Pexels

Startap za proizvodnju medicinskog kanabisa prikuplja novac na Londonskoj berzi

FOTO: Pexels

Startap Freyherr International u vlasništvu tri Slovenca ponudio je prvi put akcije na londonskoj berzi (NEX Exchange Growth) u nameri da prikupi 5,5 miliona evra koje će, između ostalog, uložiti u otvaranje pogona  za preradu kanabisa u Južnoj Evropi.

Deo novca uložiće i u kupovinu nove opreme za poboljšanje procesa ekstrakcije i destilacije, čime će dobiti 99% čistoće kanabinoida.

Kompanija već uzgaja kanabis na 20 hektara u Sloveniji, i proizvodi ekstrakte koji se mogu koristiti u medicini, kozmetici i industriji prehrambenih dodataka. I u Severnoj Makedoniji od 2016. ima dva hektara zemljišta za gajenje kanabisa s visokim sadržajem THC-a za upotrebu u farmaceutskoj industriji. 

Freyherr ima tri ćerke firme u Sloveniji (Freyherr, Freyherr Pharma i Patron) koje su uključene u razvoj i proizvodnju ekstrakata industrijske konoplje.  

Reč je o manjim kompanijama koje su prošle godine zajedno ostvarile 1,65 miliona evra prihoda i zapošljavale šest ljudi. 

Najveći deoničari su Slovenci Luka Freyer (28,5%), Tomaž Frelih (27,7%) i Eva Tavčar Benkovič (14%). 

Startup Freyherr član je član strateškega razvojno-inovacijskog partnerstva (Srip) Zdravlje-medicina, koji kofinansira država, a čiji cilj je udruživanje kompanija u tom sektoru. 

Slovenska kompanija biće jedan od prvih proizvođača kanabisa čijim akcijama će se trgovali na londonskoj berzi.


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara