Srbija

01.06.2017. 13:58

Autor: Nova Ekonomija

Stečajni upravnik: Miroslav Bogićević želi da opet postane vlasnik FAS-a

Srbija

01.06.2017. 13:58

Stečajni upravnik Fabrike akumulatora Sombor (FAS) Predrag Ljubović izjavio je da šabački biznismen Miroslav Bogićević želi da ponovo postane vlasnik tog nekadašnjeg giganta kojeg je pre dve godine doveo do bankrota jer je bio u sastavu njegovog Farmakoma.

„Tri puta sam se sastao sa Bogićevićem, uvek na njegov zahtev, i svaki put mi je govorio da ima planove za fabriku, da ima ugovore za plasman robe i da je spreman da kupi FAS“, rekao je Ljubović za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE, www.voice.org.rs) i dodao da za ono o čemu priča ima i svedoke.

FAS je otišao u stečaj maja 2015. godine zbog finansijske blokade od 36 miliona evra. Od tada, fabrika je dva puta izdavana u zakup, a od 17. januara ove godine u fabrici je potpuno prestala proizvodnja. 

Elektrodistribucija Sombor isključila je struju tog dana fabrici i zakupac, firma Dem Hellas, bio je primoran da je napusti.

Predrag Ljubović je rekao da je Bogićevića pitao i za osnivačka prava u Dem Hellasu, te da mu je on rekao da je to u suštini njegova firma.

„Rekao mi je: Dem Hellas je moja firma. Na moju opasku da na sajtu Agencije za privredne registre piše nešto drugo, Bogićević mi je rekao: ‘Ne, to je moja firma. Navedeni ljudi su pod mojom kontrolom'“, kazao je Ljubović i dodao da mu nije smetalo da priča sa Bogićevićem, iako se nigde ne pominje kao vlasnik Dem Hellasa.

VOICE navodi da su se kao vlasnici Dem Hellasa na sajtu Agencije za privredne registre do maja prošle godine vodili grčki biznismen Dimitrios Koutras sa 47 odsto udela, predsednik Društva srpsko-grčkog prijateljstva Eftimios Karanasios sa šest odsto i jedan od bivših rukovodilaca u Farmakomu Branislav Tucaković sa 47 odsto udela, što je VOICE potvrdio i advokat Dem Hellasa Čedomir Stojković, koji je demantovao da je Bogićević skriveni vlasnik te firme.

U Odboru poverilaca FAS-a kazali su da nisu imali kontakata sa Bogićevićem, ali su dodali da su takođe čuli da se sastajao sa stečajnim upravnikom.

Odbor poverilaca, pored ostalih, čine predstavnici Svetske banke kao najvećeg poverioca, Komercijalne banke, Hall banke, Mediolanum investa koji je otkupio potraživanja Banke Inteza, kao i predstavnik oko 800 bivših radnika FAS-a.

Miroslav Bogićević demantovao je ranije da ima veze sa Dem Hellasom.

„Nemam nikakve veze s njima. To je izmišljotina, nema tu nikakve slučajnosti“, rekao je on.

Finansijska forenzičarka Miroslava Milenović ocenila je da u slučaju Fabrike akumulatora „ima nešto što se valja iza brega“.

„Da li je reč o atraktivnoj lokaciji ili nečem drugom, mi ne možemo da znamo. Bogićević je doveo firmu do stečaja, a potom je zakupio sa povezanim licima“, kazala je ona za VOICE.

Prema njenim rečima, do stečaja u Fabrici akumulatora došlo je usled prezaduženosti pravnog lica kod banaka.

„Kako i zašto su banke odobravale kredite, ostaje pitanje. Pitanje je i šta je bila kolaterala i da li je neko žmurio kada je iste odobravao, odnosno da li je bilo političkih migova da se krediti odobre. Da li je reč o ulaganju koje se nije isplatilo ili o klasičnom ispumpavanju para iz privrednog društva. To je na tužilaštvu da utvrdi“, kazala je Miroslava Milenović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.