Vesti iz zemlje

04.03.2017. 10:16

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Stejt department: U Srbiji se krše ljudska prava, uznemiravaju novinari, pravosuđe je neefikasno…

Američki Stejt department objavio je izveštaj o stanju ljudskih prava u svetu, prema kome je 2016. godina obeležena padom slobode govora i udruživanja širom sveta, što je otežalo situaciju za opozicione grupe i aktiviste za zaštitu ljudska prava.

U delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju konstatuje se da se najozbiljnija kršenja ljudskih prava odnose na diskriminaciju i socijalno nasilje nad pripadnicima manjinskih grupa, prvenstveno Roma. Uznemiravanje novinara i autocenzura, takođe, su naznačeni kao jedan od velikih problema. 

Stejt department konstatovao je da su neefikasan sistem pravosuđa i dužina pritvora doveli do predugačkih suđenja, ali i da su nagativno uticali na pristup pravdi. 

Podseća se da su u aprilu prošle godine održani vanredni parlamentani izbori, na kojima je, kako su ocenili posmatrači, biračima ponuđen niz izbora i poštovane su osnovne slobode, uprkos nekim izveštajima o pristrasnom medijskom izveštavanju, neopravdanoj koristi za vršioce državnih funkcija i zamagljivanja razlike između državnih i partijskih aktivnosti. 

Ostali problemi koji su prijavljeni tokom godine uključuju i optužbe da policija povremeno prebija zatvorenike, posebno prilikom hapšenja ili privođenja ili dok ne dobije priznanje, navodi se u izveštaju.

Zatvori su ozbiljno prebukirani, sa lošim sanitarijama, osvetljenjem i ventilacijom, a nasilje među zatvorenicima takođe predstavlja problem. U izveštajima se skreće pažnja na optužbe da vlasti u Beogradu nisu uspele da poštuju zabranu ometanja prepiske i komunikacije. 

Pitanje velikog broja raseljenih lica iz ratova 1990-ih godina, ali i dolazak izbeglica i migranata sa Bliskog istoka i drugih delova sveta nije rešeno i čeka se dugoročno rešenje. Kako navodi Stejt department, korupcija je zastupljena u zdravstvu, obrazovanju i višim granama vlasti, uključujući i policiju. 

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava i pojedinci koji su kritikovali vlast prijavili su da su bili izloženi maltretiranju, dodaje se u izveštaju. 

Navodi se da su društveno i porodično nasilje nad ženama, zloupotreba dece i diskriminacija osoba sa invaliditetom zastupljeni je u društvu. Navodi se da problem predstavlja trgovina ljudima i uznemiravanje pripadnika LGBT populacije.

Stejt department konstatuje da je Vlada Srbije preduzela korake da procesuira zvaničnike, kako u policiji tako i drugim oblicima vlasti, posle javnog otkrivanja zloupotreba. Ipak, mnogi posmatrači navode da su brojni slučajevi korupcije, društvenog i porodičnog nasilja ostali neprijavljeni i nekažneni. 

Mnogi aktivisti za zaštitu ljudskih prava i neki poslanici kritikovali su novog američkog državnog sekretara Reksa Tilersona koji je odbio da javno govori o izveštaju i da ga promoviše. 

U godišnjem izveštaju o stanju ljudskih prava u svetu izražava se zabrinutost zbog zabrane slobode medija, slobode na internetu i suzbijanja opozicionih političkih grupa širom sveta. Takođe se ističe da grupe civilnog društva koje predstavljaju različite grupe stanovništva imaju sve manje prostora za delovanje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.