Vesti iz zemlje

19.08.2021. 15:50

Nova ekonomija, Čedomir Savković

Autor: Nova Ekonomija

Stočari u Srbiji se žale da je koncentrat skuplji od mleka

Masovna prodaja mlečnih krava u Srbiji počela je pre nekoliko meseci, jer je poskupela stočna hrana za 50 do 60 odsto, dok je litar mleka ostatao na 37 dinara iako je realna cena u proizvodnji 56 dinara. Povećanje premije za mleko koja se isplać...

Foto: Nova ekonomija

Masovna rasprodaja mlečnih krava u Srbiji počela je pre nekoliko meseci, jer je stočna hrana poskupela za 50 do 60 odsto, dok je litar mleka zajedno sa premijom koju država isplaćuje proizvođačima ostao na 37 dinara. Troškovi proizvodnje te namirnice trenutno se procenjuju na oko 56 dinara koliko su troškovi proizvodnje.

Srbiji prema rečima Vase Džigurskog, predsednika Udruženja proizvođača mleka Srbije, preti scenario koji je već viđen u zemljama poput Bugarske, Hrvatske ili Mađarske, koje faktički više i nemaju svoje stočarstvo.

On podseća da je problem domaćih proizvođača počeo potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i prodruživanju sa Evropskom unijom 2008. godine, koji je predvideo ukidanje prelevmana, odnosno uvozne takse za mleko.

„Mi smo na to tada upozoravali i sada imamo to što imamo. Ovo traje već pet godina, mi smo imali 41, 42 dinara (za litar mleka) 2015. godine. Od tada do danas je samo dva odsto bila inflacija godišnje, a nema nečega što nam je trošak u proizvodnji, a da nije poskupelo barem za 40 odsto“, kaže Džigurski za Novu ekonomiju. 

Džigurski kaže da su sve premije uzele mlekare i da je to opštepoznata činjenica. One su, kako dodaje, cenu mleka koju isplaćuju stočarima spustile. 

„Ovo je posao koji se radi 365 dana u godini, šta da očekujemo kada svaki dan poslujemo sa gubitkom od nekih 10 dinara po litru, što je nenadoknadivo. Onaj ko ima manje kapacitete treba odmah da izađe iz ovog posla, mi sa većim brojem grla za tom zbog velikih ulaganja i kredita moramo da čekamo tri do četiri godine“, kaže Džigurski.

Sagovornik našeg portala kaže da proizvode i do milion litara mleka sa preko 360 krava na svojoj farmi blizu Bečeja. Pored toga svoje zemlje ima oko 50 hektara, dok ostalo uzima u zakup.

Prema njegovim rečima, kvalitet domaćeg mleka je neosporan, Srbija je tradicionalno stočarska zemlja, ali to više nikoga ne interesuje.

Džigurski kaže da postoje brojna obećanja kako će se problemi stočara u Srbiji rešiti, ali zaključuje da niko nema pravo rešenje. Za to najviše krivi liberalnu ekonomiju i slobodno tržište, koja, kako ocenjuje ne može da funkcioniše u oblastima kao što je stočarstvo.

„Država je tu nemoćna. To povećanje premija za mleko neće se desiti, država tu nema interesa, pogotovo što se zna da to posle ‘prisvoje’ vlasnici mlekara, nisam ništa novo rekao, svako ko hoće da o tome razmisli doći će do tog zaključka“, smatra predsednik Udruženja proizvođača mleka Srbije.

Foto: Nova ekonomija/ Čedomir Savković

STRANO MLEKO OBARA CENU DOMAĆEG, IAKO JE IZVOZ PRESTIGAO UVOZ
JOŠ NEKOLIKO KOMPANIJA DOBILO DOZVOLU ZA IZVOZ MLEKA I MESA U RUSIJU
MLEKARI TRAŽE VEĆU CENU, POVEĆANJE PREMIJA ZA MLEKO

Nadležnim za goruće probleme stočara oglasio se i predsednik Srbije, Aleksandar Vučićkoji je izjavio kako razmišlja o dizanju premije za mleko ili o uvođenju prelevmana, odnosno takse koju plaćaju uvoznici.

Prema Vučićevim rečima, ako bi država podigla premiju za mleko za jedan dinar po litru, sa sedam na osam dinara, to bi državu koštalo 8,5 miliona evra.

Dodao je da ako bi se premija podigla za dva dinara, da bi za tu podršku proizvođačima mleka trebalo dati 17 miliona evra.

„To bi nas mnogo koštalo, zato je možda bolje štititi tržište“, rekao je Vučić.

Ipak, državi nije bilo skupo da daje subvencije stranim investitorima, poput kompanije Geoks, koja je nedavno u Vranju zatvorila svoju fabriku, a radnike ostavila na ulici i pored toga što je od države dobila više podsticaja nego što joj je platila poreza.

Domaći proizvođači mleka tvrde da su „finansijski propali“
Srbija zabranila uvoz mleka bosanskog proizvođača Mi 99

Na lošu otkupnu cenu mleka žale se i zlatiborski stočari, koji tvrde da ove godine nema ni dovoljno sena za ishranu grla, pa moraju i to da kupuju, iako je stočna hrana mesecima skupa.

„Cena koncentrata kreće se od 38, 39, 40 dinara po kilu, skuplji je od litra mleka. Kad bi litar mleka bio 56 dinara to bi bilo idealno, sada ga plaćaju tridesetak dinara plus premija od sedam dinara“, kaže za Novu ekonomiju veterinar iz zlatiborskog sela Draglica, Radoje Selaković, koji i sam ima devet mlečnih krava.

On napominje da stočari trenutno nikako ne mogu da budu zadovoljni, jer je kilogram koncentrata stočne hrane skuplji od litra mleka. Trenutno se, kako objašnjava, obezbeđuju zalihe hrane za naredni period.

„Stočni fond se masovno smanjuje i još će se smanjiti. Mi za sada nismo planirali smanjenje broja grla u našem gazdinstvu“, napominje Selaković.

U velikim stranim trgovinskim lancima u Srbiji litar uvoznog mleka može kupiti za 56 dinara jer su neke nemačke kompanije potpuno automatizovale proizvodnju i smanjile troškove. Ipak, domaći mlekari ukazuju da je veliko pitanje kakvog je kvaliteta to uvozno mleko, upozorila je nedavno Sanja Bugarski iz Saveza odgajivača goveda u Srbiji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.