Vesti iz zemlje

17.10.2023. 10:51

Nova ekonomija

Autor: Olivera Bojić

Stopa rizika od siromaštva u Srbiji 20 odsto, penzioneri najugroženiji

Foto: Nova ekonomija

Stopa rizika od siromaštva prošle godine u Srbiji iznosila je 20 odsto, što znači da svaki peti stanovnik živi sa prihodima koji su niži od praga rizika od siromaštva, koji je u 2022. godini iznosio 26.509 dinara prosečno na mesečnom nivou, za jednočlano domaćinstvo, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) povodom Svetskog dana siromaštva 17. oktobra.

U 2022. godini stopa rizika od siromaštva iznosila je 20 odsto, a u odnosu na 2021. godinu niža je za 1,2 procentna poena, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS). Ova stopa, kako se dodaje, ne pokazuje koliko građana je stvarno siromašno, već koliko njih ima prihod niži od praga rizika od siromaštva.

RZS je objavio i da je prag rizika od siromaštva za domaćinstvo sa dvoje odraslih i jednim detetom mlađim od 14 godina iznosio 47.715 dinara, dok je za četvoročlano domaćinstvo s dvoje odraslih i dvoje dece mlađe od 14 godina iznosio 55.668 dinara.

Stopa rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti pokazuje procenat građana koji su u riziku od siromaštva, ili su izrazito materijalno i socijalno uskraćena, ili žive u domaćinstvima veoma niskog intenziteta rada, objašnjavaju u RZS, iznosila je 28,1 odsto, i u odnosu na 2021. godinu niža je za 0,3 procentna poena.

Građani stariji od 65 i više godina bili su najviše izloženi riziku od siromaštva, tačnije 22,6 odsto, a zatim i stariji od 55 do 64 godine i to 21,6 odsto.

Najnižu stopu rizika od siromaštva imala su građani starosti od 25 do 54 godine, a taj procenat iznosi 17,9 odsto.

Prema tipu domaćinstva, najvišu stopu rizika od siromaštva imala su jednočlana domaćinstva koja čine građani stariji od 65 i više godina – 37,5 odsto, a najnižu stopu rizika od siromaštva imala su domaćinstva koja čine tri ili više odraslih osoba – 15,4 odsto.

Stopa rizika od siromaštva prema najčešćem statusu u aktivnosti, za građane starije od 18 i više godina, pokazuje da je 49,2 odsto nezaposlenih bilo izloženo riziku od siromaštva. Samozaposleni imali su veću stopu rizika od siromaštva od zaposlenih kod poslodavca, 11,2 odsto u odnosu na 5,6 odsto. Za penzionere ova stopa iznosila je 19,7 odsto, pokazuju podaci RZS.

Nova ekonomija je nedavno pisala da je u zemljama Evropske unije prošle godine bilo je 95,3 miliona ljudi (ili 22 odsto ukupnog stanovništva) u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti, prema podacima Eurostat-a.

Najveći procenat u ovom riziku živi u Rumuniji (34 odsto), Bugarskoj (32 odsto), Grčkoj i Španiji (26 odsto).

Sa druge strane, najniži udeo zabeležen je u Češkoj (12 odsto), Sloveniji (13 odsto) i Poljskoj (16 odsto), prema podacima Eurostat-a.

U Francuskoj je u septembru ove godine predstavljen novi Vladin plan za borbu protiv siromaštva, promovisan kao „Pakt solidarnosti“, objavila je sindikalna organizacija Ujedinjeni granski sindikat Nezavisnost.

Nova strategija za borbu protiv siromaštva u Francuskoj

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.