Vesti iz zemlje

24.06.2019. 16:38

Nedeljnik

Autor: Ivan Stamenković i Nikola Vučković

Strani investitori očekuju brže reforme od Vlade

Potpredsednik Saveta stranih investitora (FIC) Vladislav Lalić izjavio je da se reforme u Srbiji ne dešavaju onom brzinom i širinom koju preporučuje FIC, ali je najavio obnovu rada Radne grupe sa Vladom Srbije.

„S jedne strane pozdravljamo konsolidaciju deficita i fiskalnu stabilnost, nisku inflaciju… ali smatramo da reforme moraju da idu brže i da moraju da imaju širi obuhvat jer je to jedini način da se poveća ekonomski rast ili da se makar održi na sadašnjem nivou“, rekao je Lalić u intervjuu za Nedeljnik

On je rekao da FIC pre svega podržava održivu fiskalnu konsolidaciju u okviru koje se zalaže za korporativizaciju javnih preduzeća kao preduslov njihove privatizacije.

Odgovarajući na pitanja Lalić je objasnio da su stranim investitorima važna javna preduzeća jer investitori imaju poslovnu saradnju s njima, koja mora da se odvija na predvidljiv način. 

Druga stvar, kaže Lalić, je da se javne konsultacije obavljaju na način koji ne dozvoljava FIC-u da na pravi način da sugestije.

On je istovremeno odbacio navode da je Savet stranih investitora lobistička grupa, kao i da su strani investitori povlašćeni.

PROČITAJTE JOŠ:

Aleksandar Ljubić – novi izvršni direktor Saveta stranih investitora

SUBVENCIJE ZA STRANE INVESTITORE: Politički poeni o državnom trošku

„Nedopustivo je da FIC dobije predlog jednog zakona sa zahtevom da na njega damo sugestije i primedbe u roku tri do pet dana. Otvoreno govorim, treba nam dovoljno vremena da možemo da damo kompetentan odgovor. To je bila jedna od naših glavnih sugestija partnerima u Vladi“, rekao je on.

Na opasku da je „partnerski odnos“ između Saveta i Vlade „malo zaribao u poslednje vreme“, Lalić je rekao da može da se složi sa tim.

„I mi smo u poslednjoj Beloj knjizi na to ukazali našim partnerima iz države. Rekli smo da zajednička Radna grupa koja je osnovana pre dve godine nije dala željene rezultate, da dinamika rada te grupe nije poprimila tempo kakav smo mi priželjkivali“, rekao je Lalić.

Prema njegovim rečima, ideja zajedničke Radne grupe FIC-a i države bila je da se lakše i efikasnije sprovedu promene u osam oblasti koje su strani investitori identifikovali kao prioritete.

FIC je predložio da se oživi rad Radne grupe, što je Vlada „prihvatila na pravi način“, rekao je Lalić.

„Postigli smo jasan dogovor da će rad Grupe ići uzlaznom putanjom. Verujemo, a ima i naznaka, da taj rad ide u dobrom pravcu i da će biti bolji rezultat“, rekao je on.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.