Vesti iz zemlje

10.08.2023. 20:46

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Stupio na snagu novi Pravilnik o registraciji preduzeća

Foto: Nova ekonomija

Novi Pravilnik o registraciji preduzeća i dokumetaciji potrebnoj za registraciju stupio je na snagu, saopštila je Agencija za privredne registre (APR).

U Pravilniku o sadržini Registra privrednih subjekata i dokumentaciji potrebnoj za registraciju, piše da su podaci o domaćem fizičkom licu koje se registruje  lično ime i jedinstveni matični broj građana, koji se dokazuju fotokopijom lične karte, odnosno kvalifikovanim elektronskim sertifikatom za elektronski potpis.

Prema novom pravilniku podaci o strancu koji se registruju su lično ime, broj pasoša i država izdavanja, odnosno evidencijski broj za stranca, broj lične karte stranca i zemlja izdavanja u skladu sa propisima kojima se uređuju uslovi za ulazak.

Takođe, kretanje i boravak stranaca na teritoriji Srbije, koji se dokazuju fotokopijom pasoša, odnosno lične karte stranca ili strane lične karte, odnosno kvalifikovanim elektronskim sertifikatom za elektronski potpis koji je izdat u skladu sa propisima Srbije.

Izmene za ortačka društva

Za registraciju ortačkog društva uz jedinstveni registar poreskih obveznika (JRPPS) od dokumentacije predaje se: ugovor o osnivanju društva sa overenim potpisima članova, dokument o njihovom identitetu i odluka o imenovanju zastupnika, potvrda banke o uplati novčanog uloga, odnosno sporazum članova o proceni vrednosti nenovčanog uloga ili procena vrednosti nenovčanog uloga, kao i izjava članova društva da je nenovčani ulog unet u društvo, ako se ulog uplaćuje.

Za predaju dokumenata prilikom registracije društva s ograničenom odgovornošću, uz JRPPS potrebno je predati:

  • osnivački akt društva sa overenim potpisima članova društva;
    dokument o identitetu članova društva
  • odluka o imenovanju zastupnika ako nije određen osnivačkim aktom;
  • odluka o imenovanju predsednika i članova nadzornog odbora, ako je upravljanje društvom dvodomno, ako predsednik i članovi nadzornog odbora nisu imenovani osnivačkim aktom;
  • potvrda banke o uplati novčanog uloga, odnosno sporazum članova o proceni vrednosti nenovčanog uloga ili procena vrednosti nenovčanog uloga, kao i izjava članova društva da je nenovčani ulog unet u društvo, ako se ulog uplaćuje

U mikro preduzećima skoro 12.000 manje zaposlenih nego prošle godine

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.