Srbija

06.05.2017. 08:54

B92

Autor: Nova Ekonomija

Subvencije firmama koje zaposle mlade bez roditeljskog staranja

Srbija

06.05.2017. 08:54

Od ove godine država prvi put, kroz aktivne mere zapošljavanja, daje podsticaje svim poslodavcima koji zaposle mlade koji izlaze iz sistema socijalne zaštite.

U Srbiji odrasta oko 7.000 dece bez roditeljskog staranja, a država ih kroz sistem socijalne zaštite prati sve do završetka njihovog školovanja. 

Ono što sledi je njihovo osamostaljivanje, trenutak kada se suočavaju sa realnim svetom. I upravo zbog toga, od ove godine država će podsticati poslodavce koji zapošljavaju ove mlade ljude. 

„Mi smo formirali bazu podataka gde smo sabrali svu našu decu iz sistema socijalne zaštite, koje su njihove sklonosti, šta bi voleli da rade i naravo koja je njihova stručna sprema, uradili čak i odgovarajuće intervjue sa njima, tako da poslodavci dobijaju već potpuno pripremljene mlade ljude“, kaže ministar za rad Aleksandar Vulin. 

Do sada je jedan od načina na koji su ovi mladi ljudi dolazili do posla, bio preko projekta Budi svoj, koji se realizovao u saradnji sa Ministarstvom za rad. 

„Vojvođanska banka već duži niz godina podržava decu bez roditeljskog staranja i putem projekta Budi svoj saznala sam čime se zapravo Vojvođanska banka bavi. Na jednom od sastanka gde sam predstavljala upravo momenat izlaska iz sistema socijalne zaštite i sa čime se deca suočavaju, izrazila sam želju da bih baš volela da se bavim društveno odgovornim poslovanjem i ubrzo nakon toga su me pozvali da budem deo tima“, kaže Ana Kruna, devojka koja je odrasla u hraniteljskoj porodici. 

„Pružila mi se prilika da stupim u kontakt sa timom koji se bavio projektom Budi svoj i tu sam obavljao stručnu praksu, i pružila mi se prilika da pomognem deci koja su prošla kroz slične situacije kao što sam i ja prošao“, izjavio je Nenad Gavrilović, momak koji je odrastao u hraniteljskoj porodici 

Ukoliko poslodavac zaposli neku mladu osobu koja je izašla iz sistema socijalne zaštite, dobiće subvenciju od 180.000 dinara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.