Vesti iz zemlje

11.01.2022. 16:20

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Subvencije za električna vozila od 250 do 5.000 evra

Ministarsvo zaštite životne sredine dodeljivaće subvencije za nabavku novih vozila na električni pogon. U zavisnosti od vozila subvencije će iznositi od 250 do 5000 evra.  Pravo na subvencionisanu kupovinu vozila imaju pravna lica,...

Pixabay

Ministarsvo zaštite životne sredine dodeljivaće subvencije za nabavku novih vozila na električni pogon, a u zavisnosti od vozila subvencije će iznositi od 250 do 5.000 evra. 

Pravo na subvencionisanu kupovinu vozila imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica, piše u Uredbi koju je donela Vlada Srbije. 

Vlada je krajem decembra donela Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane кupovine novih vozila кoja imaju isкljučivo eleкtrični pogon, кao i vozila кoja uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem poкreće i eleкtrični pogon (hibridni pogon).

Za mopede i lake tricikle subvencija će iznositi 250 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Za motocikle i motocikle sa bočnim sedištem,  teške tricikle,  lake četvorocikle i teške četvorocikle planirana je subvencija od 500 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Za putničko vozilo koje ima najviše devet mesta za sedenje (uključujući i sedište vozača) i teretna vozila čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 3,5 t, a koja su isključivo na električni pogon, u planu je subvencija od 5.000 evra. 

Predviđena je i subvencija od 2.500 evra ili 3.500 evra za putnička vozila sa najviše devet sedišta i teretna vozila (čija masa ne prelazi 3,5 tona), a koja uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem pokreće i električni pogon (hibridni pogon). 

Kako piše u Uredbi, subvencionisana kupovina vozila sprovodi se isplatom na ime učešća za finansijski lizing za kupovinu novog vozila i plaćanja dela kupoprodajne cene novog vozila. 

Zahtevi za dodelu subvencija podnose se zaključno sa 31. oktobrom 2022. godine Ministarstvu zaštite životne sredine. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.