Srbija

03.02.2022. 16:09

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Subvencije za ruralni razvoj 5,2 milijarde dinara

Ove godine Vlada Srbije za subvencije namenjene ruralnom razvoju opredelila je 5,2 milijarde dinara. Ta sredstva biće utrošena za unapređenje konkurentnosti u proizvoidnji, zaštitu životne sredine, kao i na unapređenje kvaliteta seo...

Foto: Nova ekonomija/Čedomir Savković

Krave na Zlatiboru

Srbija

03.02.2022. 16:09

Ove godine Vlada Srbije za subvencije namenjene ruralnom razvoju opredelila je 5,2 milijarde dinara. Ta sredstva biće utrošena za unapređenje konkurentnosti u proizvoidnji, zaštitu životne sredine, kao i na unapređenje kvaliteta seoskog života.

  • Za unapređenje konkurentnosti, kako se navodi, opredeljeno je 3,21 milijarde dinara subvencija.

Te subvenicje daju se za podizanje novih  voćaka, vinove loze i hmelja (1,05 milijardi dinara), unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje (1,21 milijarde dinara, za stočarsku proizvodnju (70,9 miliona), za nove poljoprivredne mašine (745 miliona), kao i za mašine koje se koriste u stočarstvu (70 miliona).

Subvencije za nabavku opreme za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje u iznosu od 5 miliona dinara,

Investicije u izgradnju i opremanje objekata u iznosu od 250 miliona dinara, za podršku investicijama za elektrifikaciju polja u iznosu od 20 miliona dinara i za digitalizaciju stočarske proizvodnje u iznosu od 50 miliona dinara.

Deo subverncija ide i na investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i proizvoda u oblasti ribarstva (951 miliona dinara), kao i za regres za premiju osiguranja za useve, plodove, višegodišnje zasade, rasadnike i životinje (4 miliona dinara).

  • Subvencije za očuvanje i unapređenje životne sredine i prirodnih resursa iznose 530 miliona dinara.

Tu spadaju subvencije za organsku proizvodnju u iznosu od 380 miliona dinara, očuvanje biljnih i životinjskih genetičkih resursa opredeljeno je 150 miliona dinara, dok je za održivo korišćenje šumskih resursa namenjeno 1.000 dinara.

  • Za subvencije namenjene unapređenju kvaliteta života u ruralnim područjima odvojeno je ukupno 525 miliona dinara.

Tu spadaju investicije u ruralnu infrastrukturu koje iznose 400 miliona dinara, subvencije namenjene unapređenju ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednim iznosi 100 miliona dinara.

Za podizanje konkurentnosti u smislu dodavanja vrednosti kroz preradu, kao i za uvođenje i sertifikaciju sistema kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla na gazdinstvima namenjeno je 25 miliona dinara.

Subvencije za pripremu i sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja, kako se dodaje iznose 34 miliona dinara.

  • Podsticaji za pružanje saveta, kao i za razvoj tehničko-tehnoloških, primenjenih, razvojnih i inovativnih projekata u poljoprivredi i ruralnom razvoju, prema odluci Vlade Srbije iznose 895 miliona dinara.

Za ruralni razvoj sredstva u iznosu od 4,98 milijardi dinara predstavljaju budžetska sredstva, dok su 220 miliona sredstva koja ranijih godina nisu bila raspoređena za subvencije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.