Srbija

13.03.2023. 13:21

Saopštenje, Nova ekonomija

Autor: Olivera Bojić

Sudski predmeti uskoro u Centralnoj digitalnoj arhivi

Foto: Nova ekonomija

Srbija

13.03.2023. 13:21

Pravosudni organi u Beogradu dobijaju Centralni digitalni arhivski sistem, koji će omogućiti stvaranje elektronske arhive. Tako će se povećati tehnički kapaciteti i nivo bezbednosti arhive sudova, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

U starom arhivskom depou, na lokaciji Viline vode, nalaziće se arhivski sistem za potrebe sređivanja i digitalizacije arhive sudskih predmeta Višeg suda u Beogradu, kao i Prvog, Drugog i Trećeg osnovnog suda u Beogradu.

Takođe, klasifikovani sudski predmeti, prema rokovima čuvanja i nadležnosti sudova, biće pripremljeni za skeniranje, digitalizaciju, a samim tim i za bezbedno i pouzdano pohranjivanje u arhivsku bazu podataka na dugotrajno čuvanje, piše u saopštenju.

ARHIVIRANJE DOKUMENTACIJE: PRIPREMA SE E-SERVIS ZA PREDAJU ARHIVE

Sistem za elektronsko arhiviranje dokumentacije treba da omogući efikasno upravljanje arhivskom građom i dokumentarnim materijalom koji nastaju u radu pravosudnih organa. Zatim potpunu zaštitu sve do predaje nadležnom arhivu, kao i stavljanje na uvid pod strogo kontrolisanim i bezbednim uslovima svim internim i eksternim korisnicima, kako se navodi, u skladu sa postojećim zakonima i standardima.

Projektom je predviđena integracija podataka sa Super Saps projektom, koji Ministarstvo pravde sprovodi u saradnji sa Evropskom unijom, gde su obuhvaćeni svi sudovi u Srbiji.

Takođe, projekat predviđa i obuku i sertifikaciju zaposlenih u pisarnicama pravosudnih organa koji će, kako se navodi u saopštenju, u budućnosti nastaviti rad u elektronskoj arhivi.

Arhivska knjiga i privreda

Arhivska knjiga u elektronskom obliku, koja je trebalo da se predaje od 1. septembra 2022. godine, prema odloženoj primeni propisa stupiće na snagu 1. januara 2024. godine.

Nova ekonomija je pisala da Istorijski arhiv Beograda nije u mogućnosti da prima novu dokumentaciju usled izuzetno velikog broja primljenih zahteva za izdavanje saglasnosti na Listu kategorija arhivske građe.

Arhiva, veliki trošak za malu privredu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.