FOTO: Nova ekonomija

Svaki peti privredni subjekt nije evidentirao stvarnog vlasnika

FOTO: Nova ekonomija

Osamdeset odsto obveznika do danas je izvršilo evidenciju stvarnog vlasništva, što znači da 20 odsto privrednih subjekata još nije ispunilo tu obavezu, rekao je danas direktor Agencije za privredne registre Milan Lučić. 

Na konferenciji za medije povodom predstavljanja rezultata „100 naj…privrednih društava u 2018.godini", on je apelovao na ove subjekte da izvrše zakonsku obavezu budući da je evidencija besplatna i da je jedino potreban kvalifikovani elektronski sertifikat. 

„Od tih 20 odsto  bar 95 odsto se nije evidentiralo iz neznanja i neažurnosti", ocenio je Lučić.

On je rekao da su u toku izmene zakona koje će APR ovlastiti da donosi prekršajne prijave protiv takvih privrednih društava. 

Kako je rekao, i aktueli zakon predviđa i prekršajnu i krivičnu odgovornost vlasnika koji se nisu evidentirali, a prekršajna kazna iznosi od 50.000 do dva miliona dinara.

 

PROČITAJTE JOŠ: KAKO SU PRALE PARE U 2018. GODINI

REGISTAR STVARNIH VLASNIKA KORISTAN, PITANJE KO PROVERAVA DOKUMENTA

Zakonom o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika propisana je obaveza evidentiranja  stvarnih vlasnika  kapitala pravnih lica i drugih subjekata – udruženja, fondacija, zadužbina i dr. 

Centralnu evidenciju kao javnu elektronsku bazu podataka o fizičkim licima koja su stvarni vlasnici registrovanog subjekta, vodi Agencija za privredne registre u elektronskoj formi.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara