Vesti iz zemlje

17.09.2020. 17:07

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Sve jači uticaj stranih kompanija na poslovanje srpske privrede

Kompanija sa većinskim stranim kapitalom imaju sve veći uticaj na poslovanje privrede Srbije,  ocenjuje se u nedavno objavljenoj publikaciji Repupličkog zavoda za statistiku koja se bavi performansama srpske privrede od 2015. do 2019. godine....

FOTO: Nova ekonomija

Kompanija sa većinskim stranim kapitalom imaju sve veći uticaj na poslovanje privrede Srbije,  ocenjuje se u nedavno objavljenoj publikaciji Repupličkog zavoda za statistiku koja se bavi performansama srpske privrede od 2015. do 2019. godine.

Strane privatne kompanije konstantno povećavaju doprinos privrednom rastu, povećale su zaposlenost za više od 50%, natprosečno su im rasli prihod, BDV i kapital, ali i kumulirani gubitak i obaveze. 

Domaći privatni sektor je poboljšao svoje performanse poslovanja, ostvario je značajan neto rezultat i smanjio gubitke. 

Državni sektor je smanjio broj zaposlenih za 1/5, kao i gubitke i obaveze, ali je i poslovao sa gubitkom. 

Učešće kompanija u većinskom stranom vlasništvu (strana privatna preduzeća) u BDP-u se konstantno povećava, sa 12,3% u 2015. na 15,9% u 2019. 

Učešće domaćih privatnih preduzeća u BDP-u se povećalo sa 17,5% na 21,4%, dok je istovremeno učešće državnih preduzeća opalo sa 8,3% na 7,3%. 

Rast broja stranih privatnih kompanija u periodu 2015‒2019. iznosio je 8,1%.

 Rast broja zaposlenih u privredi od 18,3% najviše je lociran u stranim kompanijama (rast od 53,1%), u kojima danas radi oko 300.000 radnika. 

Strane privatne kompanije povećale su novostvorenu vrednost za 50%, što je značajno više od domaćeg privatnog sektora (41,1%). 

Takođe, strana privatna preduzeća su povećala kapital dvostruko više od rasta kapitala u domaćem privatnom sektoru (55% nasuprot 27,8%). 

Ambasador Švedske: Investitori pažljivo prate tok reformi u Srbiji

Kako se ocenjuje, senka nad poslovanjem preduzeća sa većinskim stranim kapitalom je rast kumuliranog gubitka (25,6%, u domaćem privatnom sektoru je smanjenje od -6,6%) i ukupnih obaveza (31,5%), što je tri puta više od rasta obaveza u domaćem privatnom sektoru (10,9%). 

Produktivnost stranih privatnih kompanija je konstantno viša od domaćih privatnih kompanija, ekonomičnost je neznatno viša kod stranih preduzeća, rentabilnost stranih kompanija je 2015. bila 8 puta viša, da bi se dispariteti 2019. smanjili na 30%.

 Solventnost privatnog stranog sektora je konstantno viša od domaćeg privatnog sektora. 

Takođe, likvidnost stranih komapanija je konstantno na višem nivou.

Profitabilnost poslovanja stranih kompanija je veća, i to posebno ukupna profitabilnost. 

 Zaduženost stranih kompanija je, uz neznatne oscilacije, na nižem nivou od zaduženosti domaćeg privatnog sektora. Državni sektor posluje nerentabilno, nelikvidno i neprofitabilno.

Stranim investitorima subvencije, domaćima ni razgovor sa Vladom

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.