Zoran Skopljak. FOTO: Nova ekonomija

Svetska banka: Digitalizacija Poreske uprave nije cilj sama po sebi

Zoran Skopljak. FOTO: Nova ekonomija

 

Zoran Skopljak iz Svetske banke upozorava da digitalizacija Poreske uprave Srbije nije sama po sebi cilj, nego je to uvođenje kvalitetnih procedura.

"Ako imate loš proces i digitalizujete ga, samo ste digitalizovali nešto što nije dobro", rekao je Skopljak na forumu „Reforma Poreske uprave – Kako da postane pravedna i efikasna?" u organizaciji Biznis info grupe i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED).

On je podsetio da je Srbija uzela kredit od 52 miliona američkih dolara od Svetske banke za projekat reforme Poreske uprave.

Skopljak je naglasio da je prilikom te reforme neophodno "postaviti procedure kako treba" u radu Poreske uprave.

Sa druge strane, digitalizacija olakšava poreskim obveznicima da ispunjavaju svoje obaveze elektronski, da se smanji broj odlazaka na šalter, minimizuje se potreba za direktnom komunikacijom između Poreske uprave i obveznika, što pomaže smanjenju korupcije, rekao je on.

"Bolje korišćenje podataka kojima država već raspolaže može dodatno da olakša Poreskoj upravi i poreskim obveznicima", rekao je on, navodeći kao dobar primer elektronsko izdavanje poreskih uverenja.PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara