Svetska banka kreditira Srbiju sa 100 miliona za borbu protiv korone

Foto: Pixabay

Svetska banka danas je odobrila kredit od 100 miliona Srbiji za uspostavljanje stanica za brzo testiranje putnika i povećanje kapaciteta za testove na COVID-19 sa 7.000 na 9.000 dnevno, navodi se u saopštenju.

Kreditom će biti finansirano do 12 stanica za brzo testiranje putnika koji ulaze u Srbiju, po jedna na beogradskom i niškom aerodromu, kao i još deset punktova na drugim graničnim prelazima.

Dodatno, kreditom će se finansirati i dve regionalne laboratorije u Kliničkom centru Vojvodine i u Kliničkom centru u Kragujevcu, koje će dnevno moći da obrade po 1.000 uzoraka, odnosno po približno 130 testova dnevno na 100.000 stanovnika.

Novcem će Srbija nabaviti dodatnu zaštitnu opremu, obezbediti da laboratorije koje testiraju na COVID-19 budu povezane jednim elektronskim sistemom, kao i da se ojačaju jedinice intenzivne nege i izolacione jedinice.

"Srbija je uspela da izravna krivu pandemije u prvom naletu COVID-19, ali to ne znači da treba da se opusti, već da radi na poboljšanju spremnosti za naredne nalete", rekao je Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara