Vesti iz zemlje

01.11.2019. 12:40

RTV

Autor: Nova Ekonomija

„Svetska banka predložila Srbiji da preispita politiku subvencija“

Srednjeročne prognoze privrednog rasta Srbije ukazuju da će on ostati na nivou od 3 do 4%, a Srbija će morati brže da napreduje ako želi da „uhvati priključak“ sa državama centralne i istočne Evrope, kazala je regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Linda Van Gelder.

Ona je gostujući na Radio-televiziji Vojvodini da je godišnji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 7% godišnje moguć u slučaju da se kapital i radna snaga svrsishodnije koriste, da se javna uprava, obrazovni i zakonodavni sistem reformišu. 

Van Gelder je navela da bi Srbija udvostručila svoj BDP za 15 godina ako bi privreda rasla po godišnjoj stopi od 5%, a da bi se sa rastom od 7% duplirala za jednu deceniju.

Analiza Svetske banke ukazuje da je za stabilan rast na duži vremenski rok potrebno oko 25% BDP u investicijama, bilo privatnih ili javnih. Javne investicije u Srbiji trenutno iznose 4%.

Kao jedan od faktora koji bi nepovoljno uticao na rast BDP-a, Svetska banka vidi i rast plata u administraciji i državnim preduzećima, koji je najavljen novim rebalansom budžeta, ali i neadekvatan sistem državne pomoći privredi.

Ako pogledamo sistem državne pomoći, videćete da oko 60% takve pomoći ide javnim preduzećima, koje proizvode 20% vrednosti u privredi. To je nešto što novim predzećima otežava da budu konkurentni“, navela je Van Gelder.

Niska produktivnost je takođe jedna od slabosti domaće privrede, a istraživanje Svetske banke ukazuje da je u srpskoj prerađivačkoj industriji produktivnost manja za trećinu u odnosu na države Evropske unije.

Razlog male produktivnosti je nedovoljno inovacija i loša alokacija resursa, uključujući i državnu pomoć.

„Država sve više pomoći dodeljuje sektorima sa niskom produktivnošću. Radna mesta se otvaraju, ali ne dovode do inovacija. Problem je što se u nekim od subvencionisanih fabrika do 90% svih sredstava za proizvodnju uvozi, što znači da šira privreda ne vidi benefite tih mera, da ne dolazi do prelivanja znanja„, dodala je Van Gelder. 

Dodala je i da je Svetska banka predložila da se razmotri isplativost dovođenja stranih direktnih investicija u manje produktivne sektore i da počne da se ocenjuje da li državna pomoć namenjena investitorima samo otvara radna mesta, ili treba kreirati programe koji bi stvarali dinamična radna mesta sa velikim platama.

„Samo 5% privatnih firmi ostvaruje brzi rast, odnosno tri godine zaredom rastu za po više od 20% godišnje. Te kompanije stvaraju 60% novih radnih mesta, a ne koriste državnu pomoć“, zaključila je Van Gelder.

PROČITAJTE JOŠ:

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.