Srbija

08.06.2022. 13:19

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Svetska banka smanjila globalne prognoze rasta

Pixabay

Srbija

08.06.2022. 13:19

Globalni ekonomski rast mogao bi da padne na 2,9 odsto u 2022. godini, sa 5,7 koliko je iznosio u 2021. godini, navodi Svetska banka u junskoj prognozi.

Projekcija je značajno pesimističnija u odnosu na onu iz januara, kada je Svetska banka za 2022. godinu predvidela globalni rast od 4,1 odsto.

Svetska banka, u odnosu na januar, procenjuje manji rast i za srpsku ekonomiju:  3,2 odsto u 2022. godini i 2,7 odsto u 2023, vidi se iz podataka.
Očekivanja Svetske banke za Srbiju samanjena su za 1,3 odsto u odnosu na januarsku prognozu.

Izglede za rast pogoršavaju i dodatni poremećaji u uvozu energije iz Rusije mogli,  što se posebno odnosi na evrozonu i Rusiju, i dalje može da nanese štetu ekonomijama Evrope i Centralne Azije. 

Moguće poremećaji u zalihama prirodnim gasom i naftom su akutni rizici u centralnoj Evropi i na Zapadnom Balkanu, kaže Svetska banka. 

Dostupne zalihe prirodnog gasa variraju, kaže Svetska banka. Dajući primer ograničenih skladišnih kapaciteta u manjim zemljama kao što je Bosna i Hercegovina, Svetska banka navodi da bi Srbiji, na primer, postojeći „inventar“ mogao da pomogne pri ublažavanju trenutnog šoka u snabdevanju. 

Govoreći o rastu globalne ekonomije, Svetska banka navodi da rat u Ukrajini remeti aktivnosti, investicije i trgovinu u bliskoj budućnosti. 

Ruska invazija na Ukrajinu zajedno sa štetom od pandemije koronavirusa dodatno je usporila globalnu ekonmiju, što bi moglo da dovede do dugotrajnog slabog rasta i povišene inflacije. 

Sve ovo povećava rizik od stagflacije, sa potencijalno štetnim posledicama i za privrede sa srednjim i niskim prihodima, kaže Svetska banka.

Nivo dohotka po glavi stanovnika u privredama u razvoju ove godine će biti skoro 5 odsto ispod svog prepandemijskog trenda. 

„Rat u Ukrajini, blokade u Kini, poremećaji u lancu snabdevanja i rizik od stagflacije koče rast. Mnoge zemlje će recesiju teško izbeći“, rekao je predsednik Svetske banke Dejvid Malpas.

On smatra da je neophodno da se podstiče proizvodnja i izbegavaju trgovinska ograničenja.

„U borbi protiv pogrešne alokacije kapirala i nejednakosti neophodne su promene u fiskalnoj, monetarnoj, dužničkoj i klimatskoj politici“, kaže Malaps. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.