Srbija

14.11.2013. 09:44

B92

Autor: Nova Ekonomija

Svetska banka spremna da Srbiju podrži sa 250 miliona dolara

Srbija

14.11.2013. 09:44

Direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Elen Goldstin reka je da bi ta institucija u februaru ili martu mogla Srbiji da odobri 250 miliona dolara.
Svetska banka namenila je Srbiji paket od 500 miliona dolara, kao budžetsku podršku i pomoć Vladi da sprovede reforme.
Direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Elen Goldstin izjavila je, gostujući u Vestima TV B92, da je zamišljeno da ta institucija prvu fazu reformi podrži sa 250 miliona dolara. 
„Kako bismo osigurali da se reforme nastave, planirali smo i dodatna sredstva u narednim fazama ali pošto se uverimo da u ispravnost poteza i ozbiljnost reformi u prvoj fazi“, objasnila je ona. 
Kako je Goldstin objasnila, podrška koja će ići u srpski budžet podrazumeva da će biti novca za otpremnine, podršku nezaposlenima i finasiranje različitih programa koji će onima koji ostanu bez posla omogućiti da nađu druge poslove ili da se prekvalifikuju za druga zanimanja. 
Ona očekuje da će Svetska banka sredinom januara moći da izvrši procenu da li je Srbija preduzela sve što treba kako bi sredstva bila odobrena. 
„Potrebno je da vidimo sasvim jasan pravni okvir koji će omogućiti restrukturiranje preduzeća. Vlada najpre mora da pošalje predlog izmena zakona o privatizaciji i stečaju na glasanje u Skupštinu. To je ključna stvar“, kaže Goldstin. 
„Takođe je važno da Vlada nastavi utvrđivanje planova za svako pojedinačno preduzeće u restrukturiranju i to tako što će krenuti od većih i važnijih. Pošto u Vladi već rade na tome, mi očekujemo da ćemo u januaru ili do februara moći da procenimo da li su na dobrom putu. Za sada sve ukazuje da jesu. Mislim da ćemo onda, u februaru ili martu moći da odobrimo ta sredstva“, objasnila je direktorka Svestke banke za Zapadni Balkan. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.