Vesti iz zemlje

22.01.2016. 10:40

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Svetska banka traži da se i funkcioneri uvrste u novi sistem plata

Ministarstvo državne uprave saopštilo je da se, u skladu sa zahtevima javnosti i Svetske banke, radi na tome da se i funkcioneri uvrste u novi sistem plata.
Kako je navelo Ministarstvo, traži se način da se i funkcioneri, naročito oni u izvršnoj vlasti, uvrstili u Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru.
Kako je navedeno, to pitanje je naišlo na pravne poteškoće, s obzirom na nepostojanje jedinstvene regulative koja određuje status funkcionera, a cilj je da se njihove zarade ograniče srazmerno nivou odgovornosti. 
Taj zakon neće uređivati plate onih funkcionera koje su u dosadašnjim reformskim procesima već uređene posebnim zakonima, u skladu sa evropskim standardima, i koje predstavljaju garant njihove nezavisnosti, poput sudija, Zaštitnika građana.
Koncept Nacrta zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru izmenjen je tako što se uporedivost poslova postiže najpre razvrstavanjem u 12 platnih grupa, za koje zakon utvrđuje i kriterijume razvrstavanja, kao i opšte opise platnih grupa, stoji u saopštenju. 
Dodaje se da je razrađena i matrica sa rasponom koeficijenata platnih grupa i platnih razreda, što značajno unapređuje transparentnost procesa kojim će se, u skladu sa tim zakonom, zarade u državi međusobno usklađivati. 
Takođe, u cilju potpune transparentnosti i uporedivosti, Nacrt zakona obavezuje Ministarstvo državne uprave da redovno objavljuje i ažurira Katalog radnih mesta, odnosno zvanja i funkcija. 
Tim katalogom, precizira se, popisani su svi poslovi koji se obavljaju na radnim mestima u javnom sektoru, a takodje će sadržati i popis zvanja, i položaja državnih službenika i službenika u organima autonomne pokrajine i jedinica lokalne samouprave, popis svih funkcija, platne grupe i platne razrede, uzimajući u obzir korektivne koeficijente, u koja su svrstana radna mesta, zvanja, položaji i funkcije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Bio sam danas u dve banke (Komercijalna, Addiko). Službenici nemaju nikakva uputstva u vezi ovoga. Naravno, nisam mogao da izvršim zamenu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.