Vesti iz zemlje

30.09.2021. 11:26

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Svetski fond za prirodu protiv divlje gradnje na Uvcu

Svetska organizacija za zaštitu prirode WWF saopštila je kako želi da skrene pažnju domaće javnosti na problem nelegalne gradnje u Specijalnom rezervatu prirode Uvac. Zbog toga je oglasila smeštaj za odmor u tom rezervatu koji...

Foto: Wikimedia/Sasapokimica

Svetska organizacija za zaštitu prirode WWF oglasila je smeštaj za odmor u Specijalnom rezervatu prirode Uvac koji ne sme da postoji. Tom akcijom, kako navodi, želi da skrene pažnju na problem divlje gradnje u tom rezervatu.

„Zaštićena područja su najvredniji delovi naše prirode. Tamo gde je divljih vikendica sve više, divlje prirode je sve manje: međusobno se isključuju. To je jednostavna postavka koja nas vodi do jednostavnog pitanja: šta nam je kao državi i društvu, kao ljudima bitnije: lična ugodnost i profit, ili priroda?“, kaže Duška Dimović iz WWF.

Na Instagramu i dva oglasna portala oglašen je luksuzni objekat za izdavanje u srcu Rezervata Uvac. U potrazi za dodatnim informacijama publika već u sledećem koraku saznaje da oglašena vila ne postoji i da je gradnja na označenom mestu ograničena zakonom.

Tokom kampanje, na oglas se nadovezuju postovi sa informacijama o kompleksnim posledicama divlje gradnje po prirodu i turizam u zaštićenim područjima u Srbiji.

Kampanja Vila Divljina temelji se na podacima iz teksta „Ko to tamo gradi: Divlja gradnja na Uvcu nauštrb prirode“ kojhi je objavio Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).  Saradnja sa CINS i kampanja Vila Divljina deo su projekta „Da nam klima štima“, koji WWF u Srbiji sprovodi uz podršku Vlade Švedske. 

WWF tvrdi da nadležni omogućavaju legalizaciju objekata, čiji se broj u poslednjih deset godina višestruko uvećao.  Pored toga, investitori često legalizuju objekte bez uslova koji procenjuju uticaj na životnu sredinu čak i u prvoj zoni sanitarne zaštite voda.

Foto: WWF

KONAČNO ŠTITIMO BELOGLAVE SUPOVE, STIŽE ODLUKA O ZABRANI LETOVA
BELOGLAVI SUPOVI BEŽE IZ KANJONA REKE UVAC
ZBOG ZAŠTITE BELOGLAVIH SUPOVA PREDLAŽE SE ZABRANA LETOVA KANJONOM UVCA

KOLIKO JE UGROŽEN UVAC?

Specijalni rezervat prirode Uvac je kako se navodi ugrožen bukom koju izazivaju kvadovi, skuteri, gliseri, dronovi, kao i neplanskim gomilanjem otpada. Na taj način su ugrožene i mnoge retke biljne i životinjske vrste.

Uvac nastanjuje 219 vrsta biljaka, od toga više od 50 lekovitih, 24 vrste riba, 150 vrsta ptica, od kojih su neke retke ili ugrožene, kao i retke i ugrožene vrste sisara. Uvac je poznat po uklještenim meandrima reke Uvac, uvalama, pećinama i jamama.

Kako se naglašava oni zajedno čine osetljiv ekosistem čija se ranjivost, uključujući i onu na klimatske promene, povećava usled delovanja, poput divlje gradnje. 

WWF upozorava da Uvac nije jedino zaštićeno područje koje je pod najezdom ilegalnih objekata jer sličnih primera ima širom Srbije, posebno uz reke, kanale i jezera, gde su zabranjene sve aktivnosti osim naučnih i obrazovnih. 

„Kampanjom Vila Divljina WWF podseća javnost u Srbiji da jedino odgovornim odnosom pojedinaca, institucija i privrede, uz doslednu primenu zakona, možemo na duži rok da sačuvamo prirodu, čiji smo i sami deo“, dodaje se u saopštenju. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.