Vesti iz zemlje

09.05.2017. 15:28

Jutarnji list

Autor: Nova Ekonomija

Svi članovi Uprave i NO-a ‘Agrokora’ otišli, ostao samo jedan menadžer

Damir Kuštrak, dugogodišnji menadžer Agrokora, čini se da je jedini ‘preživeli’ kadar starog upravljačkog sistema posrnulog koncerna.

Vanredni upravnik Ante Ramljak odlučio je da ga zadrži na mestu člana Nadzornog odbora Merktora u kojem je od 2014. godine, dok su svi ostali članovi Uprave i NO-a Agrokora potpisali sporazumni raskid radnog odnosa i dali ostavke, a to su učinili i niže rangirani članovi porodice.

U poslovnoj zajednici Kuštrak je dobro poznat po pregovaračkim veštinama, pa nisu iznenađeni njegovim ostankom. Kako se može čuti od sadašnjeg vođstva, u prilog mu je išlo nekoliko činjenica: nije član porodice, ima vrlo dobre kontakte i informacije, a kompaniji je ipak potreban određeni kontinuitet. 

Na pitanje šta u novim okolnostima znači njegovo članstvo u Nadzornom odboru Mercatora, sam Kuštrak tek kaže da on nije opterećen situacijom u Agrokoru i kontroliše retail u Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori. 

Na hodnicima kompanije, kažu novi stanari, još se mogu sresti neki stari kadrovi, ali suštinski koncern je mrtav. Vanredni upravljački tim zapravo ozbiljno sarađuje sa menadžerima pojedinih kompanija s kojima pokušava optimizovati njihov budući koncept poslovanja kako bi bio profitabilan u izmenjenim okolnostima. 

U ovom trenutku najvažniji pregovori o novoj rundi finansiranja predviđenoj za jun. Cilj je da se obezbedi nekoliko stotina miliona evra kako bi se kompanije koncerna pripremile za poslovanje tokom sezone, ali ujedno i uhvatio korak sa novim rokovima plaćanja. Kako je nedavno objasnio Ramljak, da bi dobavljači počeli ponovo prodavati robu Konzumu, potrebno pridobiti njihovo poverenje, a to je moguće jedino tako da im se obezbede uredni rokovi plaćanja. 

Među zainteresovanim za pozajmljivanje novca Agrokoru i dalje se spominju nekoliko banke, fondovi, ali i drugi investitori.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.