FOTO: Gradnja.rs

Svi detalji mosta na “lakat” u Novom Sadu

FOTO: Gradnja.rs

Pobedničko rešenje za most na ušću kanala Dunav- Tisa -Dunav u Dunav, u Novom Sadu, ima formu proizišlu iz svog prirodnog i kulturološkog okruženja, tzv. formu "na lakat” koja se može videte u tradicionalnoj vojvođanskoj kući, piše portal Gradnja.rs. 

Gradska uprava  Novog Sada odabrala je nedavno  pobednička rešenja na arhitektonskom konkursu za idejno rešenje poslovno-ugostiteljskog objekta i pešačko-infrastrukturnog mosta na ušću Kanala Dunav-Tisa-Dunav u Dunav, a prvo mesto pripalo je timu biroa ARCVS predvođenom arhitektom Branislavom Redžićem.

Ta kuća je kuća na raskršću koja uvek više vredi, na dve ulice, sa dve kapije. Takođe, autori rešenja su imali u vidu i austrijsku meru "lakat” od 44,5 cm koje su se poslednji odrekli zidari i trgovci platnom.

Portal navodi da je tu i čelična konstrukcija, u mašinsko-industrijskom izrazu, ali i pešačka zona koja podseća na palubu broda, čime se aludiralo na višedecenijsku namenu okruženja ovog dela kanala.

Za razliku od drugih rešenja koja su uglavnom odvojila most i komercijalni objekat, autori pobedničkog rešenja su se odlučili da poslovno-ugostiteljski objekat integrišu s mostom, vodeći se time istorijskim primerima pokrivenih mostova, kao što su Rialto u Veneciji ili Ponte Vekio u Firenci.

PROČITAJTE JOŠ: UNESCO MOŽDA ODBIJE KALEMEGDAN ZBOG GONDOLE

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Mima

    Svaka čast za izbor ideje mosta " na lakat". Sviđa mi se. Svetski a naše. Odlično!

  • Mare

    Mora da ce ga graditi firma iz Laktasa.